Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам’ять польських професорів, яких розстріляли нацисти під час Другої світової

У ніч з 3 на 4 липня, 81 рік тому, нацисти розстріляли понад пів сотні осіб. Це були науковці, які працювали у вищих навчальних закладах Львова, а також члени їхніх родин. Серед загиблих відомі на той час вчені: філолог Тадеуш Бой-Желенський, медик Антоній Цєшинській, ректор "Львівської політехніки" Каспар Вайгель та інші. Щорічно на Львівщині згадують цю трагічну сторінку в історії.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

У понеділок, 4 липня на місці трагічних подій, у студентському парку біля гуртожитків Львівської Політехніки зібралися представники обласної та міської влади, дипломати, зокрема Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич, академічна спільнота, ректори львівських та польських університетів, представники місцевої влади та польських культурних товариств. Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак підкреслила, що у дні широкомасштабної війни український та польський народи єднає спільна пам’ять про безвинні жертви й трагедію,  яка сталась в роки Другої світової війни.  

"Це брутальне і жорстоке вбивство було частиною глобального плану нацистів по знищенню слов’янських держав і народів, який їм так і не вдалось реалізувати.  Інший підступний ворог нині так само безапеляційно поставив собі за мету знищити Україну та європейську цивілізацію. Спільна пам’ять про воєнні злочини проти людства, які не мають терміну давнини, служить дієвим нагадуванням для всіх нас про важливість українсько-польської єдності в дні великих випробувань, взаємодопомогу і підтримку братських народів, без якої нам не подолати ворога і не здобути перемогу", - зазначила голова обласної ради.  

Присутні під час заходу зазначали, що трагедія Вулецьких пагорбів - це рана української та польської  історії. У 2011 році на цьому місці постав Монумент, як символ примирення  польської та української націй.  

"Зараз український народ веде боротьбу з російським агресором, який має намір знищити Україну як державу, вбити нашу націю. Від польських колег ми отримуємо велику допомогу і вдячні кожному полякові. Спільне вшанування пам’яті львівських професорів, науковців та членів їх сімей - це ще один вияв солідарності і взаємоповаги між українцями і поляками", - наголосив ведучий заходу,  доцент Національного університету "Львівська політехніка" Володимир Залуцький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ