Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанують 150-річчя від дня народження Степана Федака

15 січня у Львові відбудуться урочистості з нагоди 150 річниці від дня народження Степана Федака, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Урочистості розпочнуться о 8.00 год. поминальною Літургією в церкві Пресвятої Трійці на вул. Тершаківців, після якої відбудеться покладання квітів до могили С. Федака на Личаківському цвинтарі. А о 15.00 год в приміщенні Товариства охорони пам'яток історії та культури на вул. Коперника, 40а пройде ювілейна урочиста академія. Організаторами є ГО «Українська альтернатива».

Степан Федак був знаним адвокатом, держсекретарем ЗУНР.

Довідка:

Степан Федак (народився 9 січня 1861, Перемишль – помер 6 січня 1937) – визначний громадський діяч, філантроп, за фахом адвокат. У 1918 році державний секретар харчових справ уряду ЗУНР. Активний член громадських організацій в Західній Україні. Організував Комітет допомоги політичним в'язням, який очолював до кінця життя.

З 1874 у Львові вихованець бурси Ставропігійського Інституту, Академічної гімназії і Львівського Університету. Студентський діяч, член Академічного гуртка, диригент студентського хору і співзасновник товариства «Боян».

Організатор економічних установ: член Управи «Народної Торгівлі», член-засновник Товариства взаємних забезпечень «Дністер», Центробанку, Ревізійного Союзу Українських Кооператив, Земельного Банку, Гіпогенного, «Карпатії», Української Щадниці в Перемишлі, віце-президент Крайового Банку, з 1906 року член Апеляційної комісії для заробіткового податку.

У грудні 1918 року організував Горожанський Комітет для опіки й допомоги українським полоненим, інтернованим і політичним в'язням. По ліквідації (вересень 1921) Комітету його секції оформилися у статутові товариства.

Степан Федак – активний член майже всіх українських товариств, сеньйор Ставропігійського Інституту і почесний член «Просвіти» (з 1925 року), один з найбільше шанованих і популярних постатей Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ