Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові встановили пам’ятну табличку Юрію Полянському

30 жовтня 2019 року на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка урочисто встановили пам’ятну табличку з іменем відомого географа та археолога Юрія Полянського.
У Львові встановили пам’ятну табличку Юрія Полянського

За інформацією прес-центру ЛНУ, у заході взяли участь представники Наукового товариства ім. Шевченка, члени Малої академії наук, родичі Юрія Полянського, зокрема його внучка Христина Полянська зі США, а також адміністрація, викладачі та студенти Університету.

Юрій Полянський (1892-1975) – уродженець села Жовтанці (зараз – Кам’янка-Бузький район Львівської області), український та аргентинський географ, геолог і археолог, викладач Богословської греко-католицької академії (1936-1939), завідувач кафедри географії Львівського університету ім. Івана Франка (1939-1941). Був старшиною УГА, першим крайовим комендантом УВО, головою тимчасового правління міста Львова, бургомістром. Очолював львівський Природознавчий музей. Після Другої світової війни проживав в Австрії та Німеччині, а з 1947 р. в Аргентині, де проводив дослідження для Державного геологічного інституту, працював професором Університету Буенос-Айреса.

Під час урочистого відкриття пам’ятної таблички ведучий заходу, завідувач кафедри геоморфології та палеогеографії, професор Ярослав Кравчук наголосив на важливості вшанування пам’яті Юрія Полянського та підкреслив його внесок у розвиток географії. ʺЦя подія дуже важлива для нашого факультету, адже таким чином ми вшановуємо пам’ять великого науковця Юрія Полянського. Безперечно, найбільше, що він зробив для розвитку географічної науки, це дослідження і вивчення рельєфу. Його монографія ʺПодільські етюди: тераси, леси і морфологія Галицького Поділля над Дністромʺ була широко відома ще в кінці 20-х років у всьому світі і досі залишається цінним науковим джереломʺ, – сказав він

Проректор Університету з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар привітав усіх присутніх та звернув увагу на багатогранність постаті Юрія Полянського, який був не просто науковцем, а й свідомим громадянином зі стійкою проукраїнською позицією. ʺГоворячи про історію нашого Університету, не можна не згадати про Юрія Полянського. Постать Юрія Полянського надзвичайно цікава з огляду на те, що він був не лише визначним географом, а й істориком, адже займався археологією. Окрім того, він виступав на захист інших науковців від репресій, висував пропозиції тогочасній владі щодо розвитку освіти на основі свого досвіду, здобутого в європейських університетахʺ, – зазначив проректор.

Після виступу Володимира Качмара відбулося урочисте освячення пам’ятної таблички, встановленої на честь відомого науковця.

До слова запросили внучку Юрія Полянського Христину Полянську, яка висловила сподівання на підтримку Університету у збереженні пам’яті про діда та на продовження його справи. ʺМи створили фундацію імені Юрія Полянського, яка, сподіваюся, запровадить стипендії для українських та аргентинських студентів, щоб підтримувати їхні наукові дослідження та відкриття. Завдяки Львівському університету та географічному факультету ми маємо змогу не лише продовжити наукову справу Юрія Полянського, а й примножувати силу духа, яку він мав. Тож запрошую всіх до співпраціʺ, – сказала вона.

Заступник голови Наукового товариства ім. Шевченка професор Роман Пляцко розповів про радянські часи, коли з освітніх програм масово вилучали відомості про відомих науковців, які своєю працею доводили відданість державі та відстоювали свої погляди. ʺ30 років тому, після відновлення діяльності НТШ, завдяки зусиллям науковців почали відновлюватися так звані ʺбілі плямиʺ, забуті імена, що дозволяло зрозуміти, який все-таки внесок зробили українці в світову історію. Але якби не допомога рідних і близьких цих видатних людей, які зберігали пам’ять про своїх предків, а часом цілі архіви їхніх праць, то, звичайно, картина було б далеко не такою доброюʺ, – розповів Роман Пляцко.

Завідувачка кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки історичного факультету Наталія Білас приєдналася до вітальних слів і розповіла про діяльність Юрія Полянського в галузі археології, зокрема про його внесок у дослідження палеоліту. ʺЯрослав Пастернак писав, що західноукраїнський палеоліт починається з Юрія Полянського. У нас зараз в археології, принаймні в Університеті, немає тих, хто б займався палеолітом. Але можливо, нова генерація, в тому числі за підтримки стипендії ім. Юрія Полянського, виховає нам нових науковців, археологів, які досліджуватимуть цей періодʺ, – зазначила вона.

Заступник декана географічного факультету Євген Тиханович наголосив на тому, що Юрій Полянський своєю діяльністю довів необхідність розвивати науку на засадах моральності та патріотизму: ʺУ цьому світі міць держави визначається тим, наскільки міцна в неї наука. Цієї міцності можна досягти, якщо наука підкріплюється певними моральними нормами і певним патріотизмомʺ. Звертаючись до студентів, Євген Тиханович додав: ʺЮрій Полянський своєю особистістю допомагає молодшому поколінню зрозуміти цілі свого життя. Перша ціль – це моральність. Друга – патріотизм, не лише такий, яким його уявляємо зараз у зв’язку з ситуацією в країні, а, крім того, патріотизм науковий. Третє – це власне науковість, і Юрієві Полянському вдалося українську науку перенести у діаметрально протилежне середовище Аргентини, через увесь світʺ.

Завідувач кафедри фізичної географії географічного факультету Анатолій Мельник розповів про актуальність наукових відкриттів Юрія Полянського для різних галузей географії: ʺЮрій Полянський, поряд із такими фундаторами української географії, як Кубійович, Рудницький, з якими він тісно співпрацював, здійснив неоціненний внесок у вивчення географії. Його наукові праці мають важливе значення для різних напрямів географічної науки, зокрема для геоморфології, палеогеографії, ландшафтознавстваʺ. Окрім того, Анатолій Мельник додав, що Юрій Полянський є зразком географа-польовика, праці якого актуалізують необхідність проведення географічних експедицій. ʺСвоїми працями він показав приклад дослідника-польовика, який брав участь у численних експедиціях. Для сучасного географа це дуже важливо, адже в умовах комп’ютеризації здається, що високі технології забезпечують нам все необхідне, але насправді це тільки зовнішній образ землі, який не заміняє польових дослідженьʺ, – зазначив він.

Завідувач кафедри економічної і соціальної географії Олег Шаблій ще раз наголосив на внеску Юрія Полянського у розвиток географічної науки та коротко окреслив його постать як науковця та патріота: ʺЮрій Полянський – це постать світового масштабу, українець, який своєю діяльністю з’єднав усе українство світу. Він був сполучною ланкою між академіком Степаном Рудницьким і Володимиром Кубійовичем. Саме Полянський з’єднував їх духовно, науково, освітянсько. Він працював на стику трьох наукʺ. Звертаючись до колег-науковців, Олег Шаблій сказав: ʺЗараз нова епоха, яка потребує нової парадигми, але не треба цуратися свого національно-географічного спадку, як не цурався Юрій Полянський, який творив науку, таку науку, яка була б і світовою, з одного боку, і українською за своєю природоюʺ.

Насамкінець Олег Шаблій та Христина Полянська зачитали лист Ректорові Університету від посла Аргентини в Україні Елени Летісії Мікусінскі, у якому вона підкреслила цінність наукової праці Юрія Полянського в Україні та Аргентині і висловила вдячність Університету за підтримку ініціативи про встановлення пам’ятної таблиці на його честь.

Прес-центр

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ