Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові виставка “Образ жінки у творчості Олекси Новаківського”

14 березня 2012 року о 16:00 у Львові у Національному музеї ім. А. Шептицького (пр. Свободи, 20) відбудеться урочисте відкриття виставки “Образ жінки у творчості Олекси Новаківського”, яка присвячується 140-річчю від дня народження однієї із самобутніх, знакових постатей в українській мистецькій культурі ХХ століття. Про це повідомили організатори.

Олекса Новаківський (1872–1935), сформований в атмосфері естетичних ідеалів модерну, символізму та неоромантизму, сповідував особливе ставлення до жінки. Митець багато і охоче малював портрети сучасниць, однак значно вагомішу роль у його творчості відігравав образ жінки, сповнений особливого змісту –– як засіб поетичного іносказання, персоніфікованого виразу найбільш виважених, програмних задумів.

Репрезентований виставковий проект є спробою розкрити широкий спектр значень, що їх митець втілив у темі жінки впродовж життя. Цій метіпідпорядкований і концептуальний принцип презентації творів в експозиції. Так у перших двох розділах будуть представлені символіко-алегоричні полотна, в яких митець звертається до масштабних за задумом суспільно-патріотичних та філософських тем. Тут жінка персоніфікує збірний образ України і є уособленням національної ідеї, символом етнокультурної та духовної спільноти народу: «Наука» 1914 р., «Мистецтво» 1915 р., «Втрачені надії» 1903-1908 рр., «Дзвінка» 1930-1931 рр., «Пробудження» 1912 р., та ін. Окремий розділ експозиції присвячений портретним зображенням дружини Новаківського Анни-Марії, улюбленої моделіта Музи художника.

На виставці широко представлені портрети сучасниць художника : “Портрет Емілії Горникевич” 1916 р., “Портрет старшої графині Квілецької” 1904 р., “Портрет Л. Гогульської” 1900-ті рр., “Жінка в саду” 1905 р., «Портрет Галі Голубовської» 1930 р. та ін.

Завершальний розділ експозиції формують великі полотна і рисунки на релігійну тематику. Вони здебільшого інспіровані особою духовного наставника і щедрого мецената О. Новаківського – митрополита Андрея Шептицького. Це, передусім, «Мадонни» – одна з програмних тем у творчості митця і зокрема величний образ «Мати Милосердя» («Святоюрська Мадонна» 1935 р.), яка стала завершальним акордом його творчості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ