Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вийшла книга про розстріл нацистами польських учених

Серед багатьох драматичних подій в історії Галичини ХХ століття окреме місце належить сумній сторінці, пов’язаній із рострілом гітлерівськими спецслужбами у липні 1941 року великої групи польських професорів та членів їх родин. Довгий час вона приховувалася і замовчувалася, а подекуди і фальсифікувалася в радянські часи. Розкриттю цієї таємниці й присвячена нова книга, що днями побачила світ у Видавництві Львівської політехніки, «Убивство польських учених у Львові в липні 1941 року: факти, міфи, розслідування», повідомила прес-служба Національного університету «Львівська політехніка».

На підставі численних документів українських, німецьких, польських та інших архівів, спогадів учасників подій та матеріалів, відображених в науковій літературі, вивчено причини та обставини затримання і розстрілів польських учених та їх родин гітлерівськими органами безпеки в липні 1941 року. Автор книги – старший науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича Андрій Боляновський детально висвітлив процес розслідування вбивств і назвав причетних до цього нацистських військових злочинців.

У грунтовній історичній розвідці спростовано як безпідставну офіційну версію КДБ СРСР про співучасть у розстрілах польських вчених військовослужбовців батальйону «Нахтігаль», а також вказано на причини та розкрито технологію поширення цього фальшивого міфу для розгортання в 1960-х роках широкомасштабної пропагандистької кампанії з метою дискредитації українського національно-визвольного руху під час Другої світової війни.

Презентація книги, в якій візьмуть участь провідні історики Львова, відбудеться 2 червня 2011 року в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка», ауд.204. Початок о 16 годині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ