Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові заморожено 60% новобудов

Через відсутність попиту на житло заморожено будівництво більшості житлових об'єктів по всій Україні. Однак забудовники все ще сподіваються на виникнення дефіциту на первинному ринку житла і підвищення цін.

За даними начальника служби маркетингу та продажу компанії Ukrainian Development Partners Олесі Романенко, у Києві близько 200 будівельних майданчиків, на половині з яких роботи припинено, ще на 30% будмайданчиках будівництво ведеться, але повільними темпами або з перервами.

Приблизно така ж ситуація і в регіонах. У Харкові, за словами директора департаменту стратегічного консалтингу і маркетингу компанії First Capital Наталії Долгової, на початок 2010 року в ринковому обороті були присутні близько 55 житлових будинків, що перебувають на різній стадії будівництва. З них активні роботи ведуться на не більше як на 50% об'єктах.

У Дніпропетровську будується близько восьми будинків, що становить 30% від загальної пропозиції новобудов.

У Запоріжжі роботи ведуться на шести майданчиках (30% від загального обсягу), а в Донецьку заморожено 10 об'єктів, на шести триває активне будівництво, а ще 18 будинків зводяться в уповільненому режимі.

У Львові теж будівництво ведеться не більше ніж на 40% майданчиків.

При цьому гендиректор дніпропетровської будівельної компанії «Созидатель» Олександр Турчин вважає, що «високий відсоток зупинки будівельних робіт призведе до виникнення дефіциту житла на ринку».

З ним погоджуються й інші забудовники, аргументуючи це зростанням продажів у січні на 10% в порівнянні з січнем минулого року та уповільненням падіння цін.

Однак багато експертів вважають, що поки про зростання цін говорити передчасно. По-перше, забудовникам створюють конкуренцію спекулянти, які купили житло до кризи, на ранній стадії будівництва, і тепер намагаються його реалізувати за цінами нижчими від ринкових.

По-друге, сьогоднішній покупець, купуючи квартиру, може розраховувати тільки на свої заощадження, яких у більшості випадків вистачає тільки на економ-сегмент, тому будь-яке підвищення викличе відтік покупців на більш гнучкий за ціною вторинний ринок.

І по-третє, поточний рік загрожує стати рекордним за кількістю банкрутств будівельних компаній. Це остаточно підірве довіру українців до первинного ринку нерухомості. Покупки будуть відбуватися у готових новобудовах або в об'єктах із максимальним ступенем готовності.

Що стосується добудови заморожених будинків, то зараз забудовники намагаються закінчити об'єкти, де необхідно найменшу кількість інвестицій.

Нагадаємо, в поточному році уряд обіцяв видати бюджетні гроші на добудову об'єктів зі ступенем готовності більше як 50%. І якщо торік ДІУ викупило 5 тис. квартир, то в цьому буде можливість купити в 2,5 раза більше – 13,5 тисяч квартир. При цьому ціна житла не зміниться і становитиме залежно від регіону від 2,5 тисяч гривень до 4,2 тисяч гривень.

За даними Держкомстату, в січні обсяг виконаних будівельних робіт скоротився на 24,1% в порівнянні з січнем 2009 року. Причому в наведений період минулого року в порівнянні з 2008 року падіння становило 56,4%, передають Экономические известия.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ