Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові запроваджено нову систему знезараження питної води

На насосній станції «Сокільники» проведено реконструкцію хлораторної станції для знезараження питної води. Відтак, уже від січня третина львів’ян споживає воду, оброблену не рідким хлором, а гіпохлоритом натрію. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Реконструкція хлораторної станції фінансувалася з держбюджету, кошторисна вартість обладнання та будівельних робіт склала 12,5 млн.грн. Відповідно до проекту генпідрядник робіт ТзОВ «Альткомкиївбуд» закупив німецьке обладнання – електролізну установку фірми «Grundfos Aldos».

Нагальна потреба заміни способу знезараження води була спричинена будівництвом євростадіону поблизу хлораторної станції «Сокільники», де зберігався запас хлору у балонах. За нормативами безпеки хлораторні станції повинні бути розташовані на певній відстані від житлових та побутових об’єктів. Оскільки львівський стадіон до Євро-2012 розташований занадто близько до хлораторної станції у Сокільниках, виникла необхідність її реконструкції, яка дозволила замість хлору використовувати безпечніший в експлуатації гіпохлорит натрію.

У серпні 2011 року на хлораторній було змонтовано тимчасову установку та переведено на знезараження води розчином гіпохлориту натрію, який «Львівводоканал» закуповував у м. Дніпродзержинськ. У грудні 2011 року будівельники завершили монтаж електролізної установки на насосній станції «Сокільники» з виготовлення гіпохлориту натрію. Щоденно для знезараження питної води використовують 180 кг солі. Сіль розчиняється пом’якшеною водою, концентрований соляний розчин подається у електролізер, де в процесі електролізу утворюється гіпохлорит. З допомогою насосів-дозаторів гіпохлорит (NaClO) подається у магістральний водогін. Контроль за кількістю залишкового хлору у воді відбувається автоматично з допомогою аналізаторів.

Продуктивність одного електролізера становить 6,5 кг активного хлору в годину. Загальна продуктивність установки 13 кг активного хлору в годину. Добовий розхід гіпохлориту натрію становить 7200 літрів. Для виготовлення цієї кількості гіпохлориту натрію використовується 180 кг солі, 7140 літрів води, 255 кВт електроенергії.

Довідка.

Якість питної води у місті Львові є однією з найкращих в Україні. Для централізованого водопостачання використовується вода лише з артезіанських свердловин. Така вода не потребує додаткової очистки, її якість підтверджується результатами досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії санітарно-епідеміологічної служби. Хлорування відбувається для дезінфекції, аби вберегти воду від можливого забруднення у вуличних та внутрішньо-будинкових мережах. Дезінфікують воду мінімальними дозами хлору 0,3 міліграма на літр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ