Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Львові затримали "мисливців за квартирами"

У Львові затримали надзвичайно спритних квартирних крадіїв. Впродовж кількох місяців вони обібрали, щонайменше, 15 помешкань. Про це повідомили у прес-службі Головного управління МВС України у Львівській області.
Щоразу діяли за одним сценарієм. Спершу розбивали каменем вікно, а тоді проникали до оселі.

Цю нехитру злочинну схему крадії вигадали самі. І майже одразу вирішили випробувати свій план на ділі. Тож, не зволікаючи, залізли до першої-ліпшої квартири і винесли звідти всі заощадження. Гроші прогуляли, а золото здали до ломбарду.

Окрилені таким вдалим початком, двійко злочинних «аматорів» невдовзі знову вирушили «на справу». Тої ночі вони вдерлися до оселі, що на вулиці Петлюри у Львові, та добряче похазяйнували тут. Господарі повернулися додому лише наступного дня. Іще здалеку помітили наслідки злодійського візиту.

«Ми приїхали близько восьмої вечора. Ще коли підходили до будинку, побачили, що відчинені двері на балкон. А коли підійшли ближче, - помітили розбите вікно», - пригадує господиня оселі.

Люди зайшли до квартири й одразу зрозуміли, що тут побували «непрохані гості». Посеред кімнати лежала чимала каменюка, якою злодії вибили вікно.

Крадії «спрацювали» досить чисто. Особливого безладу після себе не залишили. Вочевидь, шукали тільки золото та гроші.

Вибиті шибки та каміння посеред хати стали «візитною карткою» злочинців. Повідомлення про такі грабунки все частіше надходили до правоохоронців. Тож оперативники запідозрили: у місті діє надзвичайно зухвала злодійська група.

Як розповів перший заступник начальника Львівського міського управління міліції Роман Рибіцький, зловмисники щоразу діяли в одному мікрорайоні Львова. На злочини ходили тільки вночі. Обирали квартири на першому-другому поверсі. Проникали до помешкань тільки через вікно. Спершу розбивали його каменем, а тоді якийсь час вичікували, чи немає нікого вдома. Тільки переконавшись, що ніхто не стане їм на заваді, зважувались до більш рішучих дій. Один із крадіїв залазив до квартири, інший - залишався на вулиці, аби, в разі чого, попередити свого напарника про небезпеку.

На місці злочину щоразу працювали експерти. Вони ретельно оглядали помешкання, шукаючи бодай якусь зачіпку, що вивела б на слід злочинців. Та все безрезультатно. Жодних відбитків чи інших слідів знайти так і не вдалося.

Аби затримати зловмисників, було створено декілька пошукових груп. Щоночі вони обходили район, де найчастіше траплялися крадіжки. Невдовзі на одній із вулиць оперативники помітили двох підозрілих молодиків. Правоохоронці вирішили простежити за ними.

Якийсь час хлопці вешталися без діла. Обійшовши кілька кварталів, зупинилися біля одного з будинків та стали заглядати до вікон. Далі події розвивалися блискавично. Зловмисники швидко одягли рукавиці, схопили камінь та кинули його у вікно. Проте, залізти до чергової оселі так і не встигли. Правоохоронці швидко затримали їх та доправили до райвідділку.

Згодом з’ясувалось, на сумлінні цього злочинного дуету, щонайменше, 15 квартирних крадіжок. Хоча, у міліції кажуть, радше за все, це ще не повний перелік усіх подвигів цієї парочки.

Збитки від таких нічних трудів поки що з’ясовують. Триває розслідування. Тож, крадії, наразі перебувають у СІЗО.

Правоохоронці розповідають: нерідко злодії залазять до квартири саме через вікно. Тож не зайвим буде подбати про його додатковий захист. Не кожен знає, що найчастіше крадії обирають саме пластикові вікна на першому чи другому поверсі. Їх підважують за допомогою спеціальних інструментів або ж просто вибивають. Аби цього не трапилось - експерти радять обов’язково встановити на вікна захисні ґрати. Як правило, вони стають нездоланною перешкодою для крадіїв. Злочинці дуже рідко наважуються «штурмувати» таку оселю.

Як розповів Юрій Поспішель, експерт мережі «ЛоксМайстер», найбільш надійними та зручними є решітки внутрішнього монтажу. «За межі віконної рами або самого вікна пробратися практично нереально за рахунок того, що решітка є надійно закріпленою», - зазначив він.

За потреби, такі ґрати можна навіть повністю відчинити. Якщо ж власника оселі не буде вдома декілька днів, тоді решітку слід закрити на ключ. «Важливо підібрати надійну серцевину, що має захист від висвердлювання чи виламування», - наголосив Юрій Поспішель. Якщо вікно невелике, то достатньо й одного замка. Та якщо висота решітки - понад півтора метра, краще поставити два різнотипні замки. Аби ще надійніше захистити оселю від злочинців – замки можна встановити й на саме вікно.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ