Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові зайнялись клонуванням левів Лоренцовича

У Львові можуть з’явитися дві копії лева Лоренцовича. Про йшлося під час громадських слухань. Одну копію лева планують встановити на Високому Замку, де до 2008 року був оригінал, та на площі Ринок біля Ратуші, де за словами істориків та архітекторів його історичне місце.

 

Щодо встановлення копії лева на Високому Замку у істориків та архітекторів, присутніх на громадських слуханнях, питань не виникало, адже після 2008 року, як звідти забрали оригінал цього ж таки лева, п’єдестал залишився «голим». До того ж, мешканці та туристи вже звикли до цієї пам’ятки, тому наразі лише вирішується, чи встановлювати копію лева без щита, таку як вона виглядала до реставрації, чи встановити копію такого лева, яким він був ще кілька століть тому.

 

Натомість точилась дискусія щодо встановлення копії лева біля Ратуші, адже за попереднім задумом лев має бути на постаменті, і загальна висота такої пам’ятки має бути близько 6 метрів, і деякі архітектори та історики поставили під сумнів потребу її встановлення у центрі. Наразі це питання вирішується, адже думки у присутніх розділились.

 

Нагадаємо, що у 2008 році оригінал лева Лоренцовича забрали з Високого замку та від реставрували: очистили від написів, біологічних і атмосферних нашарувань, камінь зміцнили. І тепер оригінал лева зберігається в Італійському подвір’ї.

 

Довідка.

 

При головній брамі Ратуші ліворуч від входу стояв символ гордості та значення давнього Львова – лев, вирізьблений з каменю на високому постаменті, заввишки 8 футів. Встановив його Станіслав Шольц, багатий купець, який наприкінці 16 ст., будучи міським бургомістром, здійснив капітальний ремонт Ратуші. Встановили стовп в 1589 році, а в 1591 скульптор Андрій Бемер отримав завдаток на виготовлення лева.

 

Лев дістав назву від прізвища міського радника Лоренцовича дещо пізніше. Юліана Лоренцовича було відзначено за порятунок іншого бургомістра Уберовича, якого шляхтич з Київщини Немирович підступно викрав, таким чином відомстивши йому за ув’язнення , яке насправді заслужив своєю негідною поведінкою. Міщани влаштували урочисті овації на честь поступку Лоренцовича, а також прийняли постанову, щоб на вічну згадку цієї події за прикладом римлян надати визволителю вінок за порятунок громадянина. Отже так на кам’яному диску, що тримав лев, майстри вирізбили лавровий вінок з монументальним написом латинською, що означає – «Мартін Кампіан, бургомістр, сенат і народ львівський Янові Юліанові Лоренцовичу за рятунок громадянина, ухвалив року господнього 1618».

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ