Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові збирають підписи за відставку Табачника

Призначення Дмитра Табачника міністром освіти й науки викликало протест у Львові і Тернополі. Львів’яни розпочали збір підписів за звільнення Табачника з посади, а тернопільські молодіжні організації оголосили всеукраїнську акцію з такою ж вимогою.

12 березня протягом дня з’явились десятки заяв відомих львів’ян із негативними оцінками призначення міністром освіти й науки Дмитра Табачника. Автори заяв переконані, що новий міністр намагатиметься скасувати незалежне тестування і спробує переглянути українську історію.

Правозахисник, віце-ректор Українського Католицького університету Мирослав Маринович називає призначення Дмитра Табачника міністром «ляпасом українству не лише в Галичині, а й у всіх регіонах України».

«Дмитро Табачник не тільки буде повністю викорінювати ті здобутки, які зробив міністр Вакарчук, але буде насаджувати чужі уже для України стандарти, засади, зокрема, русифікацію. У мене таке враження, що саме не російськомовна частина населення України, а саме українофоби, які є в Україні, живуть відчуттям, що це їхній останній і вирішальний бій. Небезпека в тому, що за допомогою Росії буде шалена атака українофобської сили в Україні», – наголошує Маринович.

Між львів’янами і Дмитром Табачником протистояння триває роками. Кілька років тому львівська інтелігенція опублікувала відкритий лист, у якому вимагала позбавити Табачника звання доктора історичних наук.

Представники інтелігенції робили подання до Генпрокуратури за зумисне, на їхню думку, розпалювання Табачником ворожнечі, за те, що Галичину він назвав Польщею і окреслив «мрію галичан» – мовляв, стати кельнером.

Прізвище Дмитра Табачника, а ще Віктора Януковича і Анатолія Толстоухова, у 2004–2005 роках фігурувало у скандальній справі щодо зникнення 44 листів першого українського президента Михайла Грушевського з Центрального державного історичного архіву у Львові.

Урядовців допитали слідчі, але їх визнали непричетними до крадіжки. Донині кримінальна справа не завершена.

Тим часом у російському товаристві імені Пушкіна у Львові на призначення Дмитра Табачника міністром реагують спокійно. Голова Товариства Олег Лютіков каже, що міністра Івана Вакарчука також не сприймали на сході країни.

«Табачника на сході сприймають позитивно, а Вакарчука по-іншому. Скільки людей, стільки думок», – каже голова російського товариства Львова.

У суботу призначення Дмитра Табачника міністром освіти й науки на спільному засіданні збираються обговорювати освітяни львівських вишів, передає Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ