Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові зможуть визначати донора для трансплантації кісткового мозку

У Львові відкрито лабораторію, в умовах якої можна буде правильно підібрати донора для трансплантації кісткового мозку. Про це сьогодні, 31 березня, під час відкриття клініко-діагностичної лабораторії для полімеразно-ланцюгової діагностики (ПЛР-метод) заявив її керівник Андрій Петрух.

За його словами, коли у Львові постане питання щодо створення банку донорів для трансплантації кісткового мозку, лабораторія зможе надати свої послуги.

Довідка.

У Львові на базі Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру (вул. Дністерська, 27) відкрили унікальну діагностичну лабораторію, устаткування якої дозволить на генетичному рівні досліджувати віруси, а також організм людини.

Устаткування лабораторії для полімеразно-ланцюгової діагностики, вартістю 100 тис. доларів, ще 2005 р. як гуманітарну допомогу надав Фонд допомоги дітям Чорнобиля. Однак через неправильно оформлені документи обладнання не пропустили в Україну, відтак воно майже 5 р. перебувало на складах Львівської митниці.

Як розповів керівник клініко-діагностичної лабораторії Андрій Петрух, торік восени, під час епідемії свинячого грипу, він порушив це питання перед обласною владою. На той момент окрім залагодження проблем із документацією додалося питання щодо сплати до Держбюджету 5 тис. євро за послуги митниці. Однак все вдалося швидко розв’язати, за словами віце-губернатора Ярослава Кашуби, завдяки співпраці Кабміну, Львівської ОДА та Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру. Так, КМУ скасував плату митниці, а коштом обласного бюджету зроблено ремонт у двох боксах, де і розмістилася тепер лабораторія.

До речі, додав Андрій Петрук, у Львівській області в державному лікувальному закладі це перша така лабораторія. Раніше діагностику по таких напрямках, як онкологія, онкогематологія, імунологія, муковісцидоз здійснювали або у Києві, або в інших містах.

Крім цього, нова лабораторія зможе ідентифікувати віруси, зокрема, свинячий, та збудників торч-інфекцій.

Усі дослідження, додав представник обласної влади, проводитиметься державним коштом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ