Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові знищують архітектурні елементи зі старого кованого металу

На вулиці Саксаганського у приміщенні, яке орендує Львівський національний університет імені Івана Франка, зрізали болгаркою вхідні ковані двері 1907 року виготовлення. Сьогодні, 12 жовтня, під час конференції голова Львівського відділення Спілки ковалів України, голова ЛОГО „Товариство Залізного Лева” Орест Івасюта та начальник відділу маркетингу та культурних індустрій ЛМР Богдан Шумилович закликали проректора по господарській частині університету повернути двері на місце, або віддати на зберігання.
„Ці металеві двері виготовила найвідоміша в Україні в кінці ХІХ на початку ХХ століття київська ковальська фірма Яна Дашека. Двері з 1907 року. Це є, насамперед, мистецька цінність. Ми хочемо, щоб вони були збережені”, – розповів Орест Івасюта.
Він зазначив, що у Львові планується створення музею старого кованого металу. В Україні таких музеїв ще нема. Найбільша збірка виробів зі старого кованого металу є у Музеї етнографії у Львові. „Ми хочемо зробити приватну збірку, але коли це переросте у музей, говорити ще рано”, – розповів Орест Івасюта.
„У Львові трапляються випадки, коли зносять великі ковані брами, їх просто викидають. Також у ковані двері у під’їздах врізають кодові замки і знищують їхню мистецьку цінність”, – зазначив Богдан Шумилович.
За словами Ореста Васюти, відновити вироби з кованого металу можуть тільки реставратори по ковальських виробах. „В Україні таких реставраторів нема. У Європі є чотири навчальні заклади, де готують таких фахівців. Тому ми мусимо просто зберегти ті цінні ковані вироби, які ще є у місті”, – зазначив Орест Івасюта.
Також Орест Івасюта та Богдан Шумилович закликали львів’ян не нищити старих кованих елементів архітектури, а також не встановлювати самовільно нам вікнах будинків та розважальних закладах кованих решіток, які не підходять за стилем.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ