Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові звучала музика трьох поколінь Моцартів

Учора у Львові відбулася мистецька акція в рамках співпраці Моцартівського товариства Південно-Західної Німеччини та Моцартівського товариства у Львові, яка розпочалася концертом камерного оркестру „Віртуози” під керівництвом голови Моцартівського товариства Південно-Західної Німеччини Георга Майса.
Цікаво, що в невеликому концерті, приуроченому новим проектам, музиканти планують виконати твори трьох генерацій Моцартів – Леопольда (батька), власне самого Вольфганга Амадея та його молодшого сина, званого ще “львівським Моцартом” – Франца Ксавера.
Вольфган Амадей Моцарт народився у Зальцбурзі (нині Австрія), що був на той час столицею невеликого незалежного архієпископства у Священній Римській Імперії. Музичні здібності Моцарта стали очевидними ще в ранньому дитинстві. Його батько — Леопольд Моцарт, один з провідних музичних педагогів Європи, чия впливова книга "Есе з основ гри на скрипці" видана у 1756 році, у якому народився і Моцарт. Моцарт отримав інтенсивне музичне навчання від батька, включно з інструкціями гри на фортепіано і скрипці. Він дуже швидко розвився музично і почав творити власні роботи у віці п'яти років. Леопольд швидко збагнув, що може заробити значні гроші показуючи сина-вундеркінда у Європі.
Моцарт написав 27 фортепіанних концертів, 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки, більше 50 симфоній, Реквієм, кілька опер, наприклад, "Весілля Фігаро" 1786, "Так роблять всі жінки" 1790, "Чарівна флейта" 1791. Знаходячись під великим впливом Гайдна, музика Моцарта стала вершиною класичної епохи по чистоті мелодії і форми.
Франц Ксавер Вольфґанґ Моцарт (26.07.1791–29.07.1844) - молодший син композитора В.А. Моцарта, - піаніст, диригент, композитор і педагог.
Народився Франц Ксаверій Моцарт 26 липня 1791 р. у Відні. Тут він освоїв гру на фортепіано й теорію гри на скрипці. Творчість Ф. K. Моцарта досить численна кількісно і включає твори різних жанрів. Він, як і його батько, Вольфґанґ Амадей Моцарт, досить рано почав компонувати та імпровізувати на концертних естрадах.
Батько Франца вмер, коли йому не було ще й року, однак він одержав блискуче музичне виховання: його вчителями були Антоніо Сальєрі та Ян Непомук Гуммель. Його перший фортепіанний концерт був написаний у 1805 p., тобто у чотирнадцятилітньому віці. У 17-річному віці, щоб заробити трохи грошей, Франц переїхав до Львова, де одержав вигідну пропозицію давати лекції музики двом донькам графа Баворовського в с. Підкамінь, неподалік від Рогатина. І хоча, оплата була досить високою, в цьому селі музикант відчував себе дуже ізольованим, тому через рік у 1809 р. із задоволенням прийняв пропозицію імперського шамбеляна (представника австрійського цісаря в містечку) фон Янішевського про навчання музики його дітей у Бурштині. Тут він прожив два роки. За цей час організував перший світський хоровий колектив, здійснював постановки п'єс, часто давав концерти для гостей бурштинського поміщика, на яких виконував батькові та перші власні музичні твори. Згодом співучасники культурних імпрез продовжили розпочату ним справу.
З Бурштина молодий композитор переїхав до Львова, де також працював приватним учителем музики, а у 1826-1829 роках очолював заснований ним музичний хор святої Цецилії, до якого ввійшло 400 аматорів хорового співу. У 1826 р. у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра відбувся концерт, під час якого композитор виконав знаменитий батьківський "Реквієм". На базі цього хорового колективу Моцарт-молодший створює музичне товариство св. Цецилії, а також інститут співу, що фактично став першою музичною школою у місті. Композитор багато подорожував по Україні, де його концерти сприймалися на біс.
Після перебування у Львові композитор повернувся до Відня, а згодом до Зальцбурґа, де був обраний почесним капельмейстером Моцартуму. Помер 29 липня 1844 року у курортному місті Карлсбаді, де й був похований.
Найбільша кількість опусів Ф. K. Моцарта була створена, в Галичині. Більша їх частина писалась або з присвятою титулованим покровителям, або до якоїсь події. У Львові композитор написав ряд своїх відомих творів: дві сонати, кілька пісень, кілька фортепіанних п'єс за мотивами українських народних пісень, кантату й терцет.
У Галичині він працював здебільшого як приватний вчитель музики у багатих польських дворянських родинах. До історії Львова Ф.К. Моцарт увійшов насамперед як педагог (працював учителем музики), видатний організатор культурного життя (організував і очолив музичне товариство святої Цецилії, хор та інститут співу), диригент театру.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ