Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Лисиничах підключають водогін: кілька сіл залишилось без водопостачання

Сьогодні у с. Лисиничі підключатимуть нову ділянку магістрального водогону. Про це повідомили 28 квітня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Як повідомили у ЛМКП ʺЛьвівводоканалʺ, з жовтня минулого року у с. Лисиничі тривають масштабні роботи із заміни ділянки магістрального водогону великого діаметру ʺВинники – Кривчиціʺ, яким подається вода від водозабору Плугів до споживачів міста Винники та Личаківського району міста Львова. Загалом уже прокладено 1286 погонних метрів трубопроводу. Сьогодні нову ділянку водогону підключатимуть до діючої мережі водопостачання.

ʺМи планово замінюємо магістральні мережі, і хоча це дуже коштовні роботи, альтернативи тут немає. Вартість закуплених труб на зазначений відрізок магістралі сягає 12 млн грн. Компанія, яка виграла тендер на поставку труб, замовляє їх в Ірані. На жаль, в Україні не виробляють чавунних труб такого діаметру. Термін експлуатації чавунних труб вдвічі довший, ніж сталевих, і вони не погіршують якість води. Шкода лише, що через карантинні обмеження виникали проблеми із затримкою у постачанні матеріалів. Труби надходили партіями, відтак терміни прокладання водогону продовжувалися. Ми уже завершили основні роботи і готуємося до введення ділянки магістралі в експлуатацію, проводимо гідравлічні випробування, промиваємо водогін дезінфікаційним розчином, готуємося до переключень супутніх споживачів села Лисиничіʺ, - зазначає директор ЛМКП ʺЛьвівводоканалʺ Дмитро Ванькович.

На підприємстві додають, що трубопровід тут великого діаметру, з великим тиском, тому при аваріях величезні втрати води. На заміненій ділянці була особливо складна ситуація, лише за 3 місяці 2021 року аварійні бригади 29 разів лагодили протікання мережі, а в 2020 році тут трапилося 52 витоки води.

ʺМешканці села Лисиничі скаржилися на пошкоджені технікою дороги та певні незручності. Сподіваємося, що після завершення робіт ми забудемо за цей відрізок водогону на півстоліття, адже термін експлуатації чавунних труб вдвічі довший, ніж сталевих. Звичайно, важливою передумовою для цього є якість матеріалів та  виконання робіт. Ми уже кілька років використовуємо чавунні труби для заміни магістральних ʺводогонів-велетнівʺ і лише один раз під час гідравлічних випробувань було виявлено механічне пошкодження у новому водогоні. Чавунні труби мають ряд переваг, зокрема їх легко монтувати, за рекомендацією виробника вони не потребують влаштування піщаної подушки, що перевірено досвідом прокладання цих труб у кам’янистих грунтах Грузіїʺ, - розповідає Анатолій Шимоняк, головний інженер ЛМКП ʺЛьвівводоканалʺ.

Нагадаємо, у зв'язку з заміною аварійної ділянки трубопроводу на магістральному водогоні ʺВинники – Кривчиціʺ (в районі с. Лисиничі, вул. Грушевського - вул. Винниківська), діаметром 800 мм, сьогодні, 28 квітня, з 07.00 год і до 22.00 год буде припинено подачу води в с. Лисиничі, м. Винники, с. Підбірці. Натомість у Личаківський район міста до вулиць Бігова – Поетична – Переможна – Глиняна - Визвольна – Богданівська – Вовка – Малі Кривчиці – Лотоцького – Іванова Гора – Приязна – Тракт Глинянський, 83, 85, 87, 89а, 89б, 139 подача води буде здійснюватись із пониженим тиском.

Завтра кілька населених пунктів Львівської МТГ будуть без водопостачання

Стабільне водопостачання слід очікувати 29 квітня із 06:00 год.

Довідка

Магістральний водогін від насосної станції ʺКривчиціʺ до насосної станції ʺВинникиʺ був прокладений в 80-ті роки ХХ століття зі сталевих труб діаметром 800 мм загальною протяжністю 7,4 км.

Водопровідний водогін від насосної станції ʺВинникиʺ - ʺДовгаʺ - житловий масив ʺСихівʺ був введений в експлуатацію в грудні 1988 року зі сталевих труб діаметром 1000 мм загальною протяжністю 14 км, з робочим тиском 13 атмосфер.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/city/housing-and-utilities/285367-sohodni-u-s-lysynychi-pidkliuchatymut-novu-dilianku-mahistralnoho-vodohonu

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ