Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

У Мінських домовленостях немає пункту про автономію Донбасу, – Сайдік

У Мінських домовленостях немає пункту про надання автономії Донбасу, як на цьому наполягає російська сторона, натомість міститься положення про особливий статус ОРДЛО в межах української децентралізації.

Про це в інтерв’ю виданню Die Presse заявив австрійський дипломат Мартін Сайдік, який з 2015 по 2019 рік був спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ), повідомляє Укрінформ.

"Потім з'явився ще один елемент з російської сторони: вимога автономії – поняття, яке марно шукати в тексті Мінських домовленостей. Там є лише децентралізація. Тож якщо українці не хочуть говорити про автономію, я можу це зрозуміти", - заявив він.

За словами Сайдіка, Україна готова надати особливий статус ОРДЛО в межах реформи децентралізації, "але спочатку має бути чітко прояснена безпекова сторона". Зокрема, потрібно визначити, як Україна поверне повний суверенітет над усією територією Донецької та Луганської областей.

"Проблема полягає в тому, що поки що росіяни та сепаратисти не хочуть говорити про цей "День X", - заявив Сайдік.

Як повідомлялося, Верховна Рада 12 грудня 2019 року ухвалила зміни до Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", згідно з якими термін його дії продовжено до 31 грудня 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський 18 грудня підписав цей закон.

Водночас президент РФ Володимир Путін на прес-конференції 19 грудня заявив, що закон про особливий статус Донбасу є "ключем Мінських угод" і має бути закріплений у Конституції України.

Натомість міністр закордонних справ України Вадим Пристайко наголошував, що закріплення особливого статусу окупованої частини Донбасу в Конституції України виключено.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ