Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У міській раді Слов’янська прокоментували ситуацію щодо невдалої спроби повалити пам’ятник Леніну

«Якщо виходити з державницької позиції, пам’ятник Леніну не повинен стояти в Слов’янську. Але правоохоронні органи налаштовані його захищати, щоб не дестабілізувати ситуацію в місті», – сказав у коментарі Гал-інфо працівник відділу з питань внутрішньої політики Слов’янської міської ради Денис Бігунов.

Молодий чиновник наголосив на двох факторах, що завадили демонтувати пам’ятник.

«Перше – це позиція спецслужб, правоохоронних органів стосовно демонтажу пам’ятника Леніну. Вони вважають, що зносити пам’ятник недоцільно, оскільки це може дестабілізувати ситуацію в місті. Сьогодні зі 118 тис. населення міста Слов’янська 50 тис. становлять пенсіонери. Враховуючи інші негативні чинники, як-от зростання цін, демонтаж пам’ятника Леніну, то це, із точки зору правоохоронних органів, може спричинити дестабілізацію обстановки у місті. Тому вони налаштовані не допустити незаконне знесення пам’ятника й мають намір його захищати», – розповів працівник Слов’янської міської ради.

«Як на мене, ситуація виглядає достатньо абсурдно: коли на фронті гинуть українські солдати, у тилу ми боїмося реакції проросійськи налаштованих громадян», – зауважив Денис Бігунов. Він зазначив, що не має інформації, на якому рівні сформовано позицію силових структур, але припускає, що вище, ніж рівень міста.

На думку Дениса Бігунова, другим фактором, що став на заваді демонтажу пам’ятника Леніну, є чинне українське законодавство. Пам’ятник належить до пам’яток монументального мистецтва місцевого значення, тому, згідно із законом України «Про охорону пам’яток культури», не може бути повалений без рішення міської ради.

«Виходить колізія. Ми розуміємо, що Ленін – символ тоталітарної влади, котра знищувала українців, – не повинен стояти в Слов’янську. Якщо виходити з державницької точки зору, то демонтувати його цілком логічно. Але з юридичної точки зору – це незаконно. Виконуючий обов’язки мера міста Олег Зонтов у принципі підтримує ідею демонтажу пам’ятника Леніну, але в законний спосіб», – зазначив Денис Бігунов.

Працівник міської ради Слов’янська висловив переконання, що демонтаж пам’ятника із дотриманням всіх процедур розтягнувся би на тривалий період. Значно коротший шлях – внести зміни до відповідних законів України, які прямо вимагали би знесення всіх пам’ятників комуністичним вождям по всій країні.

«Нині законна процедура зі знесення пам’ятника є складною. Громадські організації мають написати заяву до відділу культури міської ради. Відділ культури у свою чергу має написати листа до міністерства культури з проханням дозволити перенести пам’ятник, а також обґрунтувати цей крок. Міністерство культури повинно надати дозвіл на це. І тільки тоді на сесії міської ради може бути розглянуте це питання», – сказав Денис Бігунов.

Втім, міська рада може й не ухвалити позитивного рішення.

«На сайті http://slavgorod.com.ua/ нині проводиться опитування громадської думки щодо цього питання. 65-70% тих, хто взяв участь у голосуванні, виступають за те, щоби пам’ятника не чіпати. Я гадаю, що цифри відображають реальну громадську думку. А якщо врахувати, що за десять місяців у Слов’янську мають відбутися місцеві вибори, я не впевнений, що міська рада проголосувала би «За» знесення», – сказав Денис Бігунов.

На його погляд, потрібно ініціювати внесення змін до загального законодавства в частині категоричної заборони на території України пам’ятників комуністичним вождям та чиновникам, причетним до масового знищення людей в радянський період.

«Думаю, держава повинна знести всі пам’ятники Леніну по всій країні. Але зробити це слід на законодавчому рівні. Де-юре визнати ці пам’ятники поза законом. Дати їм правову оцінку й визначення. Тоді можна було б вирішувати ці питання значно оперативніше», – сказав він.

«Я хочу наголосити, що Ленін – це фактор дестабілізації ситуації у Слов’янську в будь-якому разі. Якщо будемо зносити, то це призведе до невдоволення однієї частини міста. Якщо не демонтуємо, то це призведе до збурення патріотично налаштованої громадськості, призведе до її радикалізації. Адже уже тепер наявне незадоволення силовими структурами. Зростає нерозуміння, чому вони не воюють, а захищають Леніна», – підбив підсумки Денис Бігунов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ