Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Москві день жалоби за загиблими

Москвичі вшановують жертв подвійного вибуху в столичній підземці. У місті оголошено день жалоби. Приспущено державні прапори, скасовано розважальні програми на радіо і телебаченні, театри зняли сьогоднішні афіші. У храмі Христа Спасителя відбудеться панахида за загиблими.

Вибухи сталися в час пік, коли тисячі пасажирів поспішали на роботу і навчання.

Перша бомба спрацювала на станції "Луб'янка" в той момент, коли поїзд зупинився для висадки людей. За сорок хвилин пролунав другий вибух на станції метро "Парк культури". В результаті терактів, за останніми даними, загинули 39 людей. Зараз у московських лікарнях залишаються 73 постраждалих.

За даними ФСБ, теракт скоїли дві терористки-смертниці. Тепер міліція розшукує двох супроводжуючих їх жінок і чоловіка.

Глава ФСБ Росії Олександр Бортніков висловив версію про те, що теракт швидше за все був здійснений представниками однієї з терористичних угрупувань на Північному Кавказі.

Ще напередодні увечері десятки москвичів і гостей міста стали приносити квіти і поминальні свічки на станції "Луб'янка" і "Парк культури". Тут в центрі залу поставили столи, куди люди кладуть червоні гвоздики і тюльпани, іконки, натільні хрестики. Багато хто приходить на станцію, щоб таким чином хоч якось підтримати родичів загиблих. Люди мовчать, напевно, просто не знаходячи слів.

Вшанував пам'ять загиблих і Дмитро Медведєв, нагадує "Росія 24". Увечері президент приїхав до станції метро "Луб'янка", і зійшов у вестибюль. Президент поклав квіти на платформу і заявив, що організатори терактів будуть неодмінно знайдені і знищені: "Це просто звірі, і безвідносно до того, якими мотивами вони керувалися, те, що вони роблять, є злочином... У мене жодних сумнівів немає: ми їх знайдемо і всіх знищимо". Медведєв доручив правоохоронним органам і ФСБ жорстко контролювати ситуацію в країні, щоб не допустити її дестабілізації.

Глава уряду Володимир Путін перервав робочу поїздку до Красноярська і повернувся до Москви. Прямо з аеропорту він направився до Боткінської лікарні. Головлікар Володимир Яковлєв розповів прем’єру, як надається допомога пораненим. За словами Яковлєва, в клініці є все необхідне, з постраждалими працюють найкращі фахівці, у тому числі і психологи.

Також Путін підписав розпорядження про виділення матеріальної допомоги. Родичам загиблих виплатять загалом один мільйон рублів. Крім того, їм буде надана допомога в організації похорону. Компенсації отримають і поранені. Постраждалим з важкими травмами виділять по чотириста тисяч рублів, легкопораненим - по 200 тисяч. Гроші виділять з резервного фонду.

У зв'язку з терактами в московському метро по всій країні посилено заходи безпеки в громадському транспорті. У Краснодарському і Ставропольському краях, а також в Ростовській, Липецькій, Воронезькій, Мурманській областях та республіці Інгушетія, Карачаєво-Черкесії та Чечні після кожного рейсу кондуктори оглядають салони, а для пасажирів складена пам'ятка, що необхідно робити у випадку виявлення безхазяйного багажу. З сьогоднішнього дня всі екіпажі автобусів отримали додаткові інструкції. Тепер їм належить звертати увагу і на підозрілих громадян.

У Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді, Самарі, Казані, Єкатеринбурзі і Новосибірську проведено додаткові заходи щодо посилення контролю в метро. Цей вид транспорту, на думку правоохоронних органів, на сьогоднішній день є найбільш уразливим.

У зв'язку з терактами в Москві підвищені заходи безпеки вжито у Вашингтоні і Нью-Йорку. Команди саперів проводять вибіркові перевірки станцій метро. Вестибюлі патрулюють поліцейські з шукачі. У посиленому режимі працюють служби безпеки на Центральному вокзалі Нью-Йорка. При найменших підозрах багаж пасажирів доглядають. Аналогічні заходи застосовують на автовокзалах, передають Вести.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ