Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Музеї народної архітектури та побуту визначили «експонат місяця»

1/3
У фондосховищах Музею народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького зберігається понад 21 тисяча експонатів. Колекції одягу і тканин, меблі, музичні інструменти, кераміка, прикраси, ікони, стародруки періодично експонуються на тематичних виставках, проте лише один із них раз на місяць отримує почесне звання «Експонат місяця». Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Цього разу до цієї музейної рубрики втрапив килим-ліжник «Тисло» зі с. Тисівці  Сторожинецького р-ну Чернівецької області. Експонат, виготовлений у 1937 році, довгий час прикрашав інтер’єр буковинської хати – ним накривали ліжко, проте зараз він потребує реставрації. Цей килим не має тканої основи і вирізняється характером орнаментики, а тому є унікальною пам’яткою валяного ліжникарства, якою можуть похвалитися лише два музеї в Україні. Валяння, сухе (filting) і мокре, наразі широко використовують і сучасні художники та дизайнери, але техніка виготовлення згаданого килима-ліжника залишається маловивченою.

Реставраторка Олена Сіра, яка з гумором називає себе «доктором експонатів», досліджує ліжник уже два роки та розповідає, що відновлення килимів такого типу зазвичай триває 1,5-3 роки і залежить від кількості фахівців, які долучаються до роботи на різних етапах, від наявності потрібних матеріалів для реставрації та від облаштування майстерні.

«Кожен килим, - переконує професійна текстильниця, - це невичерпна інформація про народну ґенезу, яку можна прочитувати у давніх зразках килимарства, бо на полотнах люди зазвичай відображали навколишній світ так, як вони його відчували»,- розповіла Олена Сіра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ