Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Музеї скла відкрили експозицію художнього скла: найдорожчий витвір коштує до 40 тис. дол.

У Львові в Музеї скла (Палац Бандінеллі, пл. Ринок, 2) відкрили нову експозицію: представлено вироби сучасних художників з 20 країн світу. Найдорожча скляний експонат належить Марвіну Ліпофскі та коштує 30-40 тис. дол., серед інших не менш коштовних фігур – піраміда Яна Зорічака, її вартість 25-30 тис. євро. Про це сьогодні, 30 квітня, повідомив керівник Музею скла Михайло Бокотей.

Загалом, уся експозиція музею складається з двох частин: історичної, яку дещо оновили, та зовсім нової виставки, де презентовано 28 експонатів 28 художників з 20 країн (з Франції, Японії, Угорщини, Великобританії, США, України, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Словаччини, Росії, Білорусі, Португалії, Іспанії, Австралвії, Австрії, Німеччини, Фінляндії).

В історичній частині більшість експонатів походить з колекції Львівського історичного музею і представляє скло, яке або виготовлялось на території Західної України, або тут побутувало. В історичній експозиціїє новинки: додали римське скло, виготовлене в І ст, скловироби 20 ст (є продукція Стрийського склозаводу, Львівської експериментальної кераміко-скульптурної фабрики, дипломні роботи випускників кафедри художнього скла Львівського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва 1964-1983 рр).

Як пояснив керівник Музею скла Михайло Бокотей, у Львові з 1989 року проходили міжнародні симпозіуми з гутного скла. Цього року в жовтні буде вже десятий. У них вже взяло участь понад 200 художників, а колекція зібраних робіт складає понад 300 екземплярів: зберігається у фондах Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові. Втім, як зауважив керівник Музею скла, вона не має місця, щоби бути представленою в повній своїй красі. Тому в новій експозиційній частині музею представлено найкращі з цих робіт:28 експонатів 28 художників з 20 країн.

Михайло Бокотей додав, що виставка цих робіт триватиме до жовтня. 7 жовтня на її місці презентують роботи литовського художника Ремігіуса Крюкаса.

Взалі, де виставили нові експонати, на стіні є великий екран, відтак, відвідувачі зможуть переглянути 40-хвилинне відео про процесвиготовлення скловиробів.

Серед введених технологічних новинок у музеї – своєрідна цифрова екскурсія: теперможнане брати гіда, щоби той все розповідав, екскурсію може провести смартфон або планшет( можна взяти в прокат у самому музеї – 20 грн), який зчитуватиме QR-коди на вітрині кожного експоната. Вся інформація подається лише українською мовою, втім, обіцяють, що незабаром такі цифрові екскурсії будуть і на російській, і на польській, і на англійській.

Вхід в музей для дорослих коштує 20 грн ( в подарунок кожному дають сувенір – скляну медальку), для студентів та дітей – 10 грн. Екскурсія обійдеться в 30 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ