Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У МЗС пояснили, чому у Гаазькому суді Україна не порушувала питання російської окупації

У під час слухань у Міжнародному суді ООН справи "Україна проти Росії" українська сторона свідомо не виносила питання російської агресії та окупації Криму задля зміцнення своєї юридичної позиції та уникнення звинувачень в політизації судового процесу. Про це заявила заступник очільника МЗС України Олена Зеркаль, повідомляє DT.UA.

За її словами, Міжнародний Суд ООН – дуже консервативна інстанція. Через те, що Росія намагається послабити українську позицію питаннями юрисдикції, Україна вирішила діяти в надійних юридичних рамках, встановлених двома конвенціями.

"Тому ми свідомо не ставимо перед Судом питання окупації української території, територіальної приналежності Криму, наявності або відсутності російських військ на Донбасі. Ми говоримо про спір як про виключно юридичну справу, у якій ми шукаємо правовий захист для громадян України", – зазначила вона.

За словами оглядача Володимира Кравченко, незважаючи на те, що справа має відношення до наслідків дій Кремля, поданий Києвом позов не стосується питань російської агресії чи окупації Криму Росією, оскільки Міжнародний суд ООН не має повноважень розглядати ці питання.

У Міжнародному суді ООН Україна може відстоювати свої права лише за окремими міжнародними договорами, юрисдикція яких визнана як Києвом, так і Москвою. Подібних договорів всього три: Конвенція ООН з морського права, Конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ