Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У МЗС відповіли на заяву Росії щодо спостерігачів

Міністерство закордонних справ України офіційно проінформувало Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, що не прийматиме заявки від власників російських паспортів для реєстрації офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій.

Про це УНН повідомили у МЗС у відповідь на інформаційний запит.

"Україна є відданою своїм зобов’язанням в рамках ОБСЄ, зокрема відповідно до Копенгагенського документа 1990 року та Стамбульського документа 1999 року, запрошувати міжнародних спостерігачів для здійснення спостереження за ходом виборів у обсязі, що дозволяється законом", - підкреслили в Міністерстві.

За словами дипломатів, у контексті призначених на 31 березня 2019 року чергових виборів президента України МЗС направило запрошення взяти участь у спостереженні за виборами на адресу БДІПЛ ОБСЄ від імені міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

"Відповідно до ст. 70 Закону України "Про вибори Президента України", пропозиції щодо реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій подаються до Центральної виборчої комісії безпосередньо або через Міністерство закордонних справ України. У цьому зв’язку МЗС України офіційно поінформувало БДІПЛ ОБСЄ, що не прийматиме заявки від власників російських паспортів для реєстрації офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій", - підкреслили у дипвідомстві.

За інформацією МЗС, така позиція обумовлюється тим, що відповідно до законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15 квітня 2014 року № 1207-VII та "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" від 8 січня 2018 року № 2268-VIII, РФ на законодавчому рівні визнається державою-окупантом та державою-агресором, що також підтверджено у низці документів, схвалених в рамках Генеральної Асамблеї ООН та інших міжнародних організаціях.

"Слід також враховувати відсутність імперативних норм міжнародного права або зобов'язань запрошувати усі, без виключення, держави-учасниці ОБСЄ спостерігати за виборами", - додали в МЗС.

Нагадаємо, в МЗС Росії заявили, що РФ планує направити своїх спостерігачів на вибори до України, проте побоюється провокацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ