Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Національному музеї «Тюрма на Лонцького» продемонстрували фільм «УПА. Тактика боротьби»

У неділю, 28 лютого, у Національному-музеї меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбувся показ історично-документального фільму «УПА. Тактика боротьби», – повідомили у прес-центрі ЦДВР.

 

Кінострічка українських режисерів Сергія Братішка та Віталія Загоруйка вийшла у 2007 році. Складається з двох частин: «Початок. Ворог перший» і «Ворог другий. Велика блокада». Третя частина фільму – кліп до пісні «Не кажучи нікому»  музичної формації «Тартак», зйомки якої провів Тарас Хімич. Участь у перегляді кінофільму взяли курсанти Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС, молодь та старші люди.

 

У кінострічці зображено образ українського повстанця, який йшов у бій віддати своє життя за українську землю аби її захистити. Фільм побудований на розповідях очевидців, істориків, які на основі архівних документів спростували міфи радянської пропаганди. Зйомки реконструкції бою відбувалась у Карпатах та у музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай», що у Львові.

 

По закінченні фільму всі бажаючи вступили в дискусію. Старші люди, розчулені до сліз, поділились спогадами про той період, який описаний у фільмі, проектуючи його на сучасність. Іван Мамчур розповів про загибель сотні вояків у його рідному селі Рокитне.

 

Деякі з присутніх по перегляді фільму розповідали про те, що їм відомо як катували їхніх дідусів та батьків у «Тюрмі на Лонцького». Пані Ірина Кухар розповіла про свого батька Григорія Кухара, якого вбили у тюрмі у 1941 році, а також принесла історію своєї родини написану власноручно «Розповіді про мою родину».

 

Нагадаємо, під час зйомок фільму Центр досліджень визвольного руху консультував знімальну групу. Фільм був відзнятий на замовлення телеканалу «Перший національний».

 

Показ стрічки відбувся у кінолекторії II поверху Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ