Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У найближчі 10-20 років в Україні не буде іншого довгого ресурсу, окрім валютних запозичень із-за кордону, - експерт

Голова правління Укрсоцбанку Борис Тімонькин вважає, що в найближчі 10-20 років в Україні не буде іншого довгого ресурсу, окрім валютних запозичень з-за кордону. Таку думку розповсюдила прес-служба банку.

"У бівалютной системі (як в Україні, гривна-долар) треба шукати компроміси. Поки ввели обмеження, заборонили кредитувати у валюті фізосіб. Але в найближчі 10-20 років я не бачу іншого довгого ресурсу, окрім того, що отримується через запозичення з-за кордону. Я не бачу, що може відбутися в країні, щоб з'явилося серйозне джерело об'ємного і довгого стабільного ресурсу», - сказав Б.Тімонькин.

«Плюс ми повинні розуміти, що в країні ще і багато валюти, що належить нашим співвітчизникам, - в готівці, в банках, в офшорах. Значна частина активів резидентів України знаходиться в доларах і євро. Це - реальний фінансовий актив, то чому би і не користуватися?", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання про зниження курсових ризиків при використанні валютних ресурсів, глава Укрсоцбанку відзначив: "Треба думати над цим. І не відмахуватися, вводячи заборони, а шукати інструменти. Припустимо, завів до України 100 млн. дол. на п'ять років. Що далі? Наприклад, зробив своп на п'ять років з Нацбанком, але з правом купити цю ж валюту за курсом продажу. Отримав гривню під якусь ставку, природно, не 15%. Через п'ять років повернув цю гривню, отримавши назад долари. І погасив кредит. А усередині кредитуєш в гривні, наприклад. А якщо це п'ятирічні гроші, то все, що на термін більше року, у Нацбанку потрапляє у валютні резерви. Ну і для країни нормально".

РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ