Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У неділю у Львові відкриють галерею сучасного сакрального мистецтва

Розпочинає свою роботу галерея сучасного сакрального мистецтва «ІконАрт». В неділю, 14 лютого, о 16:00, за адресою: вул. Руська 10, відбудеться відкриття виставки «Між Різдвом та Воскресінням. Іванка Крип'якевич-Димид: Ікона та навколо неї», – повідомили організатори.

 

На виставці експонуватиметься ікона Різдва Христового, а також ікони на склі, котрі виявляють богословське та іконографічне поєднання теми Різдва з темою Воскресіння. Окрім ікон, представлено також процес їх створення - від задуму й до остаточного виконання. Виставка відкрита з 12 до 19 год.

 

Галерея сучасного сакрального мистецтва «ІконАрт» ставить собі за ціль спробу зближення сучасного мистецтва та християнської духовності. Початковими точками у такій ситуації вважається традиційне поняття ікони в східно-християнській традиції, а також усвідомлення ролі та місця сучасної культури в суспільстві. Таке мистецтво покликане шукати нових форм вираження, експериментувати з новими матеріалами, але черпати натхнення передусім з глибинного усвідомлення правдивості християнства.

 

«Сподіваємось, що духовна наповненість представлених творів прямує до переосмислення, а можливо й нового розвитку церковного мистецтва. Однак на сьогодні важливо ствердити радше суб'єктивну позицію цього мистецтва, котре по новому віднаходить значення християнства в традиційних, а також в експериментальних формах.» - зазначив куратор галереї Маркіян Філевич.

 

На відкритті галереї «ІконАрт» виступатимуть:  Володимир Овсійчук - український мистецтвознавець, професор Львівської Академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України; Маркіян Філевич - куратор галереї; Іванка Крип'якевич-Димид - художниця; Костянтин Шумський - керівник галереї.

 

Іванка Крип'якевич-Димид належить до провідних львівських митців у ділянці сакрального мистецтва. Виконані нею ікони експонувались на численних виставках (з останніх варто відзначити виставку в Національному музеї у 2007 році та минулорічну виставку (разом з майстернею «Небо на землі») в музеї сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича). Також роботи Іванки Крип'якевич-Димид можна побачити у багатьох церквах Львова. Її малярський стиль поєднує в собі глибоке розуміння візантійської та давньо-руської традиції з живим зацікавленням народним малярством та модерністськими пошуками живопису ХХ ст.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ