Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Новому Роздолі назріває екологічна катастрофа

17 тисяч тонн нафтових відходів, завезених з Угорщини у 2001 році у Новий Розділ, можуть опинитися в озері, формування якого завершується на місці Новороздільського сірчаного кар’єру. Про це „Гал-info” розповів академік АГНУ, голова правління ВАТ „Гірхімпром” Іван Зозуля, який займається проблемами та ліквідацією наслідків діяльності гірничої хімії.
За його словами, зараз гудрони знаходяться на території прибережної зони під відкритим небом і, крім того, що під час опадів вода, забруднена гудронами, попадає в озеро. Можливе і те, що внаслідок бурі бочки з гудронами може навіть змити великою хвилею в озеро, що призведе до екологічної катастрофи.
„Це питання треба вирішувати і то дуже швидко. Можливо, що ФДМУ, якому в районі належать понад 20 приміщень, котрі вже ніколи не будуть використовуватися, надасть одне з них і гудрони перевезуть туди до кращих часів. Там на них нічого не буде капати і вони не приноситимуть такої великої шкоди. Всі ці роботи можна зробити за місяць”, — зазначив Іван Зозуля. Він також додав, що загалом на ці роботи потрібно близько 200 тис. грн. Згодом нафтові залишки можна буде використати як альтернативне паливо чи добавку до асфальту, але лише після оцінки експертів, наскільки вони є шкідливими.
„При майбутньому використанні важливо визначити дози, в яких можна добавляти ці залишки для тієї чи іншої діяльності. Я думаю, що якщо щодня взяти відро тих речовин і спалити в цементній печі, то це нікому не зашкодить. Але над дозуванням мають попрацювати науковці. Головне зараз - забрати їх з берега озера, бо прибуває вода і постійно падають дощі. Продовжується забруднення довкілля, що не дає можливості продовжувати створення рекреаційної зони. І робити це треба терміново”, — наголосив Іван Зозуля.
Угорські гудрони в Новий Розділ завезли ще у 2001 році, щоправда, понад три роки на них ніхто не звертав уваги. У 2003 році почалися перші акції протестів мешканців. Гудрони перевозили з одного району в інший, однак за весь час в області так і не знайшли механізмів вирішення цієї проблеми. Загалом на території Львівської області знаходиться близько мільйона тонн гудронів різного походження.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ