Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У новому законі про вибори народних депутатів врахували лише технічні зауваження Венеціанської комісії, - ОПОРА

Законопроект «Про вибори народних депутатів України», запропонований депутатською групою регіонала Єфремова і який завтра, 3 листопада, розглядатимуть у Верховній Раді, є чистою політичною махінацією. Про це сьогодні, 2 листопада, під час публічної дискусії-дебатів на тему «Чи дозволить новий законопроект «Про вибори народних депутатів України» якісно провести чесні вибори до парламенту?» заявила координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

За її словами, розробники законопроекту врахували лише незначні зауваження Венеціанської комісії, які стосувалися технічної сторони виборчого процесу.

Вона також додала, що перед поданням законопроекту на розгляд парламенту до нього було внесено ряд змін, які не були обговорені на засіданнях. Робочої групи, а також не враховували рекомендацій Венеціанської комісії та громадськості.

«У документі, який потрапив до Верховної Ради, ми бачимо норми, які дають можливість окружній виборчій комісії винести два попередження кандидатові, не через якийсь конкретний перелік порушень, і відкликати його зі списку кандидатів у депутати. Тобто це все може відбуватися у ручному порядку, в окремих одномандатних округах. Якщо врахувати ту обставину, що тепер кандидати, які самовисуватимуться, не матимуть своїх представників у комісіях, то ця норма чітко сприятиме веденню нечесної боротьби між кандидатами», - зауважила Ольга Айвазовська.

Ольга Айвазовська також заявила: «Нажаль, до Верховної Ради потрапив законопроект, який змушує констатувати той факт, що вибори 2012 року будуть проходити за документом, норми якого навмисно сфальшовані для того, щоб організувати вибори, які будуть максимально подібними до місцевих виборів, які відбулися 31 жовтня 2010 року».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ