Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У першому турі голосуйте за велінням серця, в другому – проти сил реваншу, – Тарас Стецьків

Народний депутат України, один з лідерів «Народної самооборони» Тарас Стецьків вважає, що найважливіші процеси розпочнуться після виборів. Саме після виборів головним завданням українців буде змусити владу встановити чіткі закони і дотримувати їх. Про це йдеться в заяві депутата, розповсюдженій ГО «Нова хвиля».

Подаємо заяву повнотекстово:

 

«В неділю вибори. Кожні вибори в демократичній державі є важливими. Україна є демократичною країною, тому важливість цих виборів полягає в тому, щоби вона такою залишилася. Я свідомо не буду закликати за когось голосувати, щоби не вносити додатковий розкол в наше і без того поділене суспільство. Головне, щоби це був кандидат, для якого наші базові цінності – українські та європейські – є найважливішими. На жаль, демократичні сили, на відміну від 2004 року, не змогли висунути єдиного кандидата на посаду Президента України. Тому, в першому турі виходом є голосувати так, як вам підказує серце, за велінням совісті.  Разом з тим, маємо розуміти, що в другому турі наш обов’язок проголосувати за того кандидата, який вийде на боротьбу проти сил реваншу.

 

Ми не маємо права на поразку, бо це означало б поразку чину Помаранчевої революції, марність того духовного здвигу, що підняв суспільство на захист засадничих пунктів демократії: гідність, свободу та поступ. Ми, мільйони активістів тієї революції, сьогодні несем за все це відповідальність.

 

У чому  полягає ця відповідальність? В необхідності завершити почату справу. Наша помилка у тому, що ми після Майдану сподівалися на манну небесну, на чудесне перевтілення влади, на праведників. Чудес немає. Вся історія вчить, що суспільний розвиток здобувається тільки нашою жертовною працею. Так було в 91-му, коли, здавалося, не було найменшої надії, ми здобули незалежність. Так було в 2004-му, коли, нам говорили, що Майдану ніколи не буде. Проте ми здобули свободу.

 

Незалежність і свобода – це підставові цінності демократичного суспільства, необхідні умови суспільства європейського типу. Але не достатні. Бракує порядку – справедливих і обов’язкових для всіх правил співжиття. Щоб свобода не переходила у сваволю, щоб демократія служила добробуту.

 

Я переконаний: ми хочемо і можемо жити за правилами. Прості, здавалося б речі – всі люди рівні перед законом, і всі люди повинні мати рівні можливості, а держава мусить дбати за слабших – пенсіонерів, інвалідів, дітей, бідних. Натомість маємо десятиліття суцільної боротьби політиків за повноваження, постійну зміну правил під час гри.

 

Завдання цих виборів - не допустити реваншу і підтвердити авторитет демократичності України. Не допустимими є: фальсифікації, зрив виборів, маніпуляції волевиявленням народу, невизнання стороною яка програє їх очевидних результатів. Бо це буде ставити під загрозу саме існування Української держави.

 

Найважливіше буде після виборів. Нас чекає тривала робота. Ми повинні змусити вибрану нами владу встановити в країні справедливі правила, змусити їх жити за цими правилами, і самі робити так само. У цьому полягає нині українська справа. Якщо влада буде чинити не так - народ сам доможеться Конституційних Зборів, які напишуть для країни "новий і праведний закон".

 

Тоді ми зможемо модернізувати країну, відірватися від залишків комуністичного минулого, стати в один рівень з європейськими народами. Бо ми з ними одного духу.

 

Тарас Стецьків, народний депутат України»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ