Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У підприємців є три місяці для впорядкування ТОВ, - експерт

12 березня Президент України підписав Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який вплине на роботу 500 тисяч ТОВ, які зареєстровані в країні. Про це вчора, 14 березня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив засновник групи компаній, адвокат Олексій Яновський.

- Закон, яким керувалися у своїй роботі товариства з обмеженою відповідальністю, - «Про господарські товариства» був прийнятий ще 19 вересня 1991 року. За це час в нього неодноразово вносили зміни. І через три місяці з моменту опублікування стане чинним новий закон. Наразі закон не опублікований. Але в нас є три місяці, щоби розібратися в ньому і привести документи товариства до його вимог, - говорить фахівець. 

Понад те, підприємцям дають ще цілий рік, щоби упорядкувати статути своїх ТОВ до вимог нового закону. Але якщо в статутах є положення, які суперечать закону, то вони впродовж першого року дії закону не застосовуються. 

Так, закон змінив можливість укладення корпоративних договорів. 

- До 2014 року до установчих документів належали статут та установчий договір. Після 2014 року установчим документом залишився тільки статут. І можна було укласти договір, який регулював відносини до моменту державної реєстрації товариства. Але на майбутнє він не мав жодної юридичної сили. А ось корпоративний договір – це договір між акціонерами, який регулює права та обов’язки. Наприклад, це може бути зобов’язання -купити чи продати частку за певною ціною; можна домовитися про порядок голосування з певних питань. Корпоративний договір захищає права акціонера з малою часткою від змін. Це – позитивна світова практика, - вважає юрист.

Згідно зі законом запроваджують поняття «безвідкличної довіреності». Такого в попередньому законі не було. 

- Наприклад, я надаю комусь довіреність на голосування на зборах. І я не можу її відкликати до того часу, поки не завершиться дія довіреності. Я не можу впродовж цього часу заборонити цій особі голосувати. Це робиться для того, щоби я не міг змінювати свої думки щодо голосування безпідставно, пояснює Олексій Яновський.

Також дотепер ТОВ могло налічувати тільки сто учасників. Відтепер це обмеження скасовано. Не потрібно більше зазначати в статуті перелік учасників, розмір капіталу та юридичну адресу.

- Дотепер, якщо ТОВ змінювало юридичну адресу, то треба було вносити зміни до статуту. Відтепер – тільки зміни в реєстрі, - говорить юрист.

Крім того, скасовано заборону на конвертацію боргу в частку в капіталі.

- Раніше, якщо учасник повинен був внести свою частку в статутний капітал, а товариство йому винно кошти, то не можна було зробити взаємовигідне зарахування. Зараз це скасовано, - акцентує увагу Олексій Яновський.

Також змінено кількість голосів, які мають бути під час голосування на загальних зборах, аби прийняти рішення. 

- Зникло поняття кворуму. Це означає, що якщо на збори зібралося 30 відсотків учасників ТОВ, то збори все одно можуть відбутися. Інша справа, що ці 30 відсотків можуть прийняти тільки рішення, які не значно впливають на роботу товариства, - фахівець зазначає, що в новому законі прописано також, які рішення потребують третини голосів учасників, які – половини, а які й одностайності.  

Львівський прес-клуб

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ