Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У подвір’ї біля тюрми на Лонського будуть встановлювати стелу пам’яті, а можливо і музей терору

Панахидою та мітингом-реквіємом  вшанували у Львові пам’ять загиблих львів’ян, що  65 років тому загинули під час масових розстрілів на Західній Україні. У подвір’ї біля тюрми на Лонського, де здійснювалися масові розстріли у Львові було встановлено триметровий пам’ятний хрест. В акції брали участь ГО „Пам’ять”, ГО „Опора” та ВО „Свобода”, а також представники місцевої влади.

В ході мітингу виступаючі наголошували на неприпустимості будівництва на цьому місці масових захоронень адміністративної споруди СБУ, натомість висувалися ідеї щодо встановлення тут стели пам’яті, організації музею терору або інституту національної пам’яті. Як повідомив „Гал-іnfо” заступник голови Львівської облдержадміністрації з політико-гуманітарних питань Тарас Батенко, обласна влада позитивно ставиться до усіх цих ідей і шукатиме шляхи та можливості до їх реалізації.  
Водночас, в ході мітингу, як завжди відзначились львівські націоналісти. Зокрема, депутат обласної ради Ірина Фаріон засудила шкідливі для держави ліберальні процеси, які  відбуваються в Україні, натомість закликала відновлювати націоналізм. „Нам потрібно торувати шлях до тюрем тих людей, які нам заважають жити!” - заявила вона на мітингу. 
Довідка: Як зазначає Директор Центру дослідження визвольного руху Володимир Вятрович, з тих часів збереглися свідчення того, що всього упродовж двох днів у Львові було знищено 1800 осіб, а упродовж кількох тижнів, - близько 22 тисяч.
      Із 1939 по 1941 роки із Західної України депортували один мільйон 200 тисяч українців - кожного десятого жителя. Репресії на Західній Україні відзначалися особливою жорстокістю.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ