Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Польщі обурені заявою Наливайченка у Львові

У Польщі обурені висловлюваннями глави Служби безпеки України Валентина Наливайченка, котрий поставив польську поліцію в один ряд з гестапо та радянським НКВД. Повідомив УНІАН.

Сьогодні польська радіостанція RMF-FM процитувала висловлювання В.Наливайченка під час урочистості відкриття музею-в’язниці у Львові 28 червня: «На українській землі влада змінювалася одна за другою. Вони, однак, мали спільну ціль – знищити все, що є українським. Розбити єдність нашого народу. Неважливо, чи у в’язниці на вул. Лонцького керувала польська поліція, німецьке гестапо чи радянське НКВД».

RMF-FM зауважила, що тюрма на Лонцького контролювалась польською поліцією лише до початку Другої Світової війни, зазначаючи, що після 1941 року більшість убитих в ній людей були громадянами Польщі.

Прес-секретар польського МЗС Пьотр Пашковський назвав неприпустимими подібні порівняння.

«Неприпустимо для нас ставити в один ряд діяльність польської довоєнної поліції з людовбивчими практиками насильницького апарату нацистської Німеччини чи сталінського СРСР», – зазначив він.

П.Пашковський наголосив, що жодні історичні факти не дають підстав порівнювати діяльність польської в’язничної служби з Голодомором в радянській Україні чи масовими стратами часів гітлерівської окупації на кшталт Бабиного Яру в Києві, у Львові та в інших місцях.

«Якщо пану голові СБУ Валентинові Наливайченку такі факти відомі, то ми сподіваємося, що він поділиться ними з польським IPN (Інститут народної пам’яті)», – зауважив прес-секретар МЗС Польщі.

Водночас він не уточнив, чи планує МЗС Польщі вимагати пояснень від української сторони у цій справі.

 

 


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ