Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Польщі викрили українсько-польську банду сутенерів, які змушували до проституції львів'янок

У Польщі, в місті Тарнув, виявили злочинну групу, яка протягом десяти років змушувала до надання сексуальних послуг кілька десятків молодих українок зі Львова та області. Цією справою у Польщі займається Центральне слідче бюро в Жешуві, інформують польські ЗМІ. Про це пише радіо "Свобода".

Шістьох осіб (трьох жінок і трьох чоловіків), які складали злочинне угрупування, затримали у місті Тарнув і, за рішенням суду, вони вже перебувають в ізоляторі тимчасового утримання. Як встановили польські слідчі, місцевим сутенерам допомагала українка. Саме вона їздила Львовом і селами області, запрошуючи дівчат на роботу танцівницями та офіціантками до нічних клубів у сусідню країну.

Все виглядало досить привабливо. Польські сутенери, на чолі з жінкою і чоловіком з міста Тарнува, прикривались офіційною підприємницькою діяльністю і навіть легалізували перебування українок у Польщі. Однак «роботодавці» одразу відібрали в молодих українок закордонні паспорти і в орендованих приміщеннях примушували українок займатися проституцією. Фотографії дівчат навіть були виставлені на спеціальному сайті з повіями.

За повідомленням польських ЗМІ, українки були під пильним наглядом, за ними велося відеоспостереження. Торгівці людьми наймали на роботу осіб від 18 до 20 років, які мали фінансові труднощі. На українських дівчатах, які потрапили у сексуальне рабство, шахраї, за інформацією прокуратури Тарнува, заробили понад півтора мільйона доларів. У Польщі це гучний скандал і одна з найбільших справ щодо торгівлі людьми за останні роки.
У Львівській обласній прокуратурі і в правоохоронних органах наразі невідомо про затримання злочинної банди у Польщі, серед яких і громадянка України. Про це Радіо Свобода повідомили речники цих силових структур.

Старший оперуповноважений Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУМВС у Львівській області Оксана Савич припускає, що після вихідних львівські правоохоронці з’ясовуватимуть подробиці цієї історії, і що, можливо, через Інтерпол отримають матеріали від польських колег.

Заступник голови Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало каже, що їй невідомо про молодих українок, які стали жертвами торгівлі людьми. Таким потерпілим і надає допомогу громадська організація. Експерт наголосила, що дівчата, які після закінчення школи не мають роботи, засобів для існування, найчастіше потрапляють у сексуальне рабство, переважно в Росію і Польщу. Сигналом тривоги одразу мав стати факт, що від них забрали паспорти.

«Існує такий стереотип, що зі мною нічого не станеться, що з кимось це може бути, але не зі мною. Але це не так, кожен може потрапити у важку ситуацію. Тому не лише дівчата, які збираються їхати за кордон на роботу, але й чоловіки теж, мають дізнатись все про заклад, куди їдуть, підписати контракт, порозмовляти з тими, хто повернувся від працедавця. Адже Польща не так далеко, варто там знайти знайомих, хто що знає про заклад, де пропонують роботу. Чим більше інформації має людина, тим краще це для неї. Не можна віддавати документи. До нас багато звертається потерпілих, які довірились навіть і своїм знайомим», – розповіла Марта Чумало.

Україна опинилася на 87 місці у світовому рейтингу щодо боротьби з торгівлею людьми з-поміж 182 країн. За визначенням міжнародних експертів, в Україні відбувається неналежне покарання винних у торгівлі людьми, захист жертв торговців людьми, а також недостатнє запобігання торгівлі людьми.

Саме через безнадію на краще життя в Україні і необізнаність про небезпеку, що може спіткати за кордоном, не лише жінки, але й українські чоловіки все частіше стають жертвами торгівлі людьми. - radiosvoboda.org.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ