Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Польщі за радянську символіку саджатимуть до в’язниці

Президент Польщі Лех Качиньський підписав закон, відповідно до якого володіння радянською символікою може каратися штрафом або навіть в'язницею, передає Associated Press.

Згідно з документом, людина, яка володіє, купує або поширює предмети або звукозаписи із змістом радянських символів, може бути оштрафована або ув’язнена на два роки.

Ліве крило в польському Сеймі вже розкритикувало закон, його депутати заявляють, що нормативний акт важко застосувати на практиці через неточності, які там містяться. У законі немає чіткого переліку заборонених символів, крім того його дія не поширюється на випадки, коли радянська символіка використовується в освітніх або художніх цілях. Крім того, набувати і зберігати символи радянської епохи колекціонерам також не забороняється.

Документ був запропонований правою партією "Закон та порядок" і підтриманий проурядовою "Громадянською платформою". "Комунізм необхідно прирівняти до фашизму", - заявив лідер "Закону та порядку" Збігнев Ромашжевський.

Комуністичний режим був встановлений в Польщі після закінчення Другої Світової війни, наприкінці якої країна була звільнена від німецької окупації Червоною армією. Завдяки допомозі СРСР Польща значно розширила свої межі на заході. Проте після 1989 року, коли в країні відбулися демократичні зміни, нова влада почала критикувати все, що було зв'язане з часом "народної демократії".

Нагадаємо, 23 вересня ц.р. Сейм Польщі  ухвалив спеціальну резолюцію, що засуджує "вторгнення" Червоної армії 17 вересня 1939 р. в Західну Україну та Західну Білорусь, які між світовими війнами входили до складу польської держави.

Відзначимо, що використовувати нацистську та радянську символіку в червні минулого року заборонила також Литва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ