Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У поточному році з обласного бюджету Львівської області передбачено виділити на реалізацію програм сільського господарства 9,5 мільйона гривень

У зв’язку із публікаціями у засобах масової інформації про припинення фінансування програм у галузі сільського господарства головфінуправління Львівської облдержадміністрації повідомило, що, за словами начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Олега Демківа, рішенням обласної ради про обласний бюджет на 2006 рік передбачено виділити на реалізацію програм сільського господарства у поточному році - 9,5 млн грн, з них по загальному фонду – 5 млн грн і спеціальному – 4,5 млн грн –. Повністю передбачити фінансування із загального фонду не було можливості у зв’язку з обмеженістю джерел доходів. А до спеціального фонду очікується надходження частини виручки від реалізації земель несільськогосподарського призначення.
На сьогодні затверджено і розпочато фінансування окремих програм із загального фонду. Щодо видатків із спеціального фонду, то фінансування затримується у зв’язку з тим, що немає надходжень до цього фонду та затверджених програм відповідно до встановлених критеріїв і норм.
З метою пришвидшення фінансування комісія з питань агропромислового комплексу, торгівлі та побутового обслуговування у проекті рішення обласної ради запропонувала передати затверджені в обласному бюджеті видатки на капітальні вкладення в сумі 3,5 млн грн із спеціального до загального фонду на фінансування програми забезпечення сільгоспвиробників області сільськогосподарською технікою, хоча бюджетне законодавство такі зміни робити не дозволяє. Головфінуправління про це повідомило у зауваженнях до цього проекту. Однак обласна рада прийняла рішення про внесення змін, яке неможливо виконати.
Відповідно до чинного законодавства фінансування заходів в сільському господарстві здійснюється з державного бюджету, і в 2005 році область одержала на цю мету – 47,6 млн грн. Окрім цього, до цієї суми додатково вишукано і в минулому році з обласного бюджету на вказані програми було спрямовано 6,4 млн грн, в т.ч. на фінансування програми „Здешевлення витрат на придбання сільгосптоваровиробниками сільськогосподарської техніки на умовах фінансового лізингу” – 1,2 млн грн.
Проте не завжди кошти використовувались ефективно. Зокрема, минулого року за рахунок передбачених коштів для здешевлення витрат на придбання с/г товаровиробниками с/г техніки використано 177,1 тис. грн на часткову компенсацію підприємствам та організаціям, які за даними статистичного управління у 2005 році не вирощували с/г продукцію. Крім того, значна частина с/г техніки (27 одиниць), на яку виділялася компенсація з обласного бюджету в сумі 390,2 тис.грн., станом на 1 квітня поточного року не була одержана підприємствами.
Враховуючи вищенаведене, цього року необхідно більше уваги приділити формуванню програм. Головне завдання їх у тому, що вони мають сприяти забезпеченню високої ефективності проведення заходів, застосування прозорого механізму придбання с/г техніки і визначення на конкурсній основі с/г товаровиробників, яким буде проводитись відшкодування. Виходячи з цього, є потреба в доопрацюванні програм, а питання їх фінансування розглянути після уточнення показників обласного бюджету. Такий підхід, на думку головфінуправління, дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів та запобігти розбалансуванню бюджету. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ