Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У православних та греко-католиків починається Великий піст

Великий піст починається в понеділок у православних віруючих і греко-католиків: він триватиме сім тижнів і завершиться перед Великоднем, який цього року припадає на 4 квітня.

Традиція Великого посту виникла ще в період раннього християнства. У перші два й в останній день посту Православна церква рекомендує взагалі не їсти, а в інший час дотримувати помірності в їжі, обходячись без м'яса, яєць і молочних продуктів.

Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують, які подорожують, що служать в армії і перебувають в ув'язненні, піст може бути не настільки строгим. Так, дітям зазвичай рекомендується утримуватися в цей час від великої кількості солодощів.

Взагалі ж благочестива традиція диктує православним обмежувати себе під час посту в тому, що приносить особливе задоволення, то є у кожної людини обмеження можуть бути свої. При цьому важливо пам'ятати, що обмеження в їжі - не єдине, яке накладає на людину Великий піст. Як писав Іоанн Златоуст, «нехай постять не одні вуста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі члени нашого тіла».

Не випадково Церква застерігає від сприйняття посту як оздоровчої дієти і нагадує, що піст без молитви і відвідування храму є безглуздим в духовному сенсі, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ