Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Президента Ющенка є достатньо важелів для того, аби перешкодити обмінювати національні інтереси на дешевший російський газ, - Олександр Жолудь

«У Президента Ющенка є достатньо важелів і можливостей для того, аби перешкодити уряду обмінювати національні інтереси на дешевший російський газ», - так зазначає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, коментуючи інформацію, розповсюджену газетою «Комерсант», що буцімто український уряд готовий іти на зустріч російській стороні, котра виставляє низку вимог при піднятті ціни лише до 130 американських доларів за тисячу кубометрів.
 Згідно з інформацією «Комерсанта», за цю ціну російською стороною виставлено п’ять вимог:
1. Представники парламентської коаліції мають найближчим часом зініціювати проведення всеукраїнського референдуму та завалити питання входження в Північноатлантичний альянс на найближчі роки. Зважаючи на сьогоднішні настрої, а про це свідчать соціологічні опитування, 60% суспільства проти вступу в НАТО.
2. Москва вимагає від коаліційного уряду забезпечити не переглядання питання перебування російського флоту у Севастополі.
3. Гарантувати збереження співпраці з «РосУкрЕнерго» протягом п’яти років.
4. Транзит туркменського газу, який Україна купує, має здійснюватися лише територією Російської Федерації.
5. Україна не може міняти фіксовані ставки транзиту російського газу територією України.
 Олександр Жолудь заявив, що якщо коаліційний уряд згодився піти на такі поступки заради ціни в 130 американських доларів за тисячу кубометрів, то у нього немає шансів забезпечення виконання всіх вищеперерахованих умов. «Потрібно розуміти, що такі вимоги можна виконати, заручившись підтримкою парламенту і Президента. Зрозуміло, що Президент Ющенко жодним чином не піде на такі поступки російській стороні щодо питання інтеграції в НАТО. А Януковичу виконати це все, маючи навіть за спиною парламентську більшість, не вдасться. Щодо економічних зобов’язань, тобто зміни, а точніше незміни фіксованих ставок на транзит російського газу, то тут хочу відзначити, що фіксовані ставки відповідно до договорів зростають автоматично при зростанні ціни на газ українській стороні. А щодо решти питань, то, як на мене, урядовці можуть лише задекларувати виконання цих умов, а насправді все буде відбуватися таким чином, що зобов’язання будуть пригадуватися при наступному перегляді ціни на газ», - додає Олександр Жолудь.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ