Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Програмі уряду змін і реформ на цей рік не заплановано, – Гриценко

«Скоріш за все, законопроект за №6305 «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» буде прийнятий коаліцією – голосів у них вистачає. Інше, більш важливе питання: чи стане Державна програма планом реальних дій Уряду Януковича, чи вона залишиться на папері? Як документ, який внесли на затвердження в Раду просто тому, що його треба було внести згідно вимог закону», - зазначив у своєму блозі голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

 

За його словами, це перший офіційний документ, з якого можна спробувати скласти хоч якесь уявлення про те, що планує робити нова влада, бо дотепер команда Януковича вирішувала лише кадрові питання і закріплювалася у владі.

«Документ об’ємний, він налічує 177 сторінок і потребує детального аналізу. Але загальні висновки можна зробити, проглянувши його протягом години. І висновки загалом  не дуже втішні», - розповів народний депутат.

Перший висновок, який Гриценко зробив аналізуючи документ, – уряд Януковича не є цілісною командою, яка має і відповідно реалізовуватиме спільні підходи до реформування економіки, соціальної, енергетичної, інформаційної, оборонної, правоохоронної та інших сфер. «Це не новина, просто ми отримали перше документальне підтвердження. Програму писали як того листа з Простоквашиного: не за єдиним замислом, а традиційно по-відомчому, еклектично, на різних принципах і підходах, а вже потім зброшурували в одну книжечку. Там, де міністр має бачення і володіє ситуацією, там є цифри, орієнтири і конкретні заходи. Там, де міністром призначили випадкову людину – загальні декларації і жодної конкретики», - відмітив народний депутат.

Другий його висновок – у програмі більше уваги приділено минулому (оцінці ситуації, критиці попереднього уряду, переліку проблем), аніж майбутньому – що саме пропонується зробити у 2010 році, щоб виправити ситуацію на краще.

«Перелік того «що саме зробити», в розрізі міністерств, як правило, обмежується переліком законодавчих актів, які треба внести на розгляд Ради. Причому не завжди пояснюються мета і зміст законодавчих змін, які Уряд планує впровадити. Відчувається рука чиновника, який сидить у кріслі ще з часів Щербицького: вказати лише назву законопроекту, до того ж «мудро» визначити термін розробки – листопад-грудень, або взагалі «протягом року». Це щоб взагалі нічого не робити», - наголосив голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.

Третій висновок, на його переконання, полягає у тому, що значимих системних змін і реформ у 2010 році не планується. Програма їх не передбачає, в жодній із сфер.

«Може, уряд Януковича планує розпочати обіцяні реформи наступного року? В такому випадку є два застереження: (1) втрачається час, коли Янукович має найвищий рейтинг – далі він падатиме, і це об’єктивно; (2) відкладання реформ «на потім» ускладнить їх проведення, адже «потім» будуть вибори – спочатку місцеві, а за ними парламентські, і реформи (частина з яких є болісними для населення на першому етапі) можуть стати «не на часі» з політичних міркувань. Тоді їх не буде взагалі. І тоді економіка може рухнути. Разом з країною і Урядом», - підкреслив Гриценко.

Четвертий висновок – програма не містить відповідей на ключові питання, без вирішення яких країна і економіка не зможуть рухатися вперед. «Зокрема – (1) прозорість у структурі власності (хто чим володіє в Україні, починаючи з стратегічно важливих галузей, систем життєзабезпечення – енергетика, тепловодопостачання, банки, ЗМІ), (2) боротьба з монополізмом, створення умов для економічної конкуренції – що трансформувало б олігархічну економіку в нормальну, а згодом оздоровило б і політику, (3) боротьба з корупцією і хабарництвом – такого розділу в програмі немає взагалі, (4) глибока реформа правоохоронної і судової систем – тут взагалі сумна картина, бо не планується здійснити жодного практичного заходу, навіть жодного закону розробити не пропонується; вся робота Уряду з реформування правоохоронної і судової систем зводиться, згідно програми, до двох пунктів – розробка проектів двох концепцій реформування з терміном виконання «листопад». Концепція, як відомо, це загальні підходи, система поглядів», - пояснив народний депутат.

Що ж до причин, чому так сталося, Гриценко зазначив: «Можливо, уряду відведено роль лише «стабілізатора», а «реформатором» виступить сам Янукович, і саме він на рубежі «100 днів» оприлюднить пакет реформ в Україні? Якщо так, то тоді це не відповідальна державна політика, а профанація: спочатку вноситься Державна програма, яка не містить реформ, потім вноситься бюджет (також без реформ), а наостанок – оголошуються реформи, які не передбачені в Державній програмі і не відображені в бюджеті?! Мало б бути усе навпаки: пакет реформ – Державна програма – бюджет. Але для цього в опозиції треба було системно готуватися до влади, а не системно грати в гольф і полювати», - підсумував він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ