Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Радехові на Львівщині підготували до вивезення перші 215 тонн меланжу

На Львівщині розпочато другий цикл реалізації додаткової угоди проекту ОБСЄ-Україна стосовно утилізації запасів меланжу (компонента рідкого ракетного пального) з військової частини А1642 поблизу Радехова. Тут завантажено, перевірено та підготовлено для відправлення до Російської Федерації 215 тонн компоненту рідкого ракетного пального. Про це сьогодні, 29 листопада, повідомив Михайло Гриневич із Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України.

За словами начальника відділу утилізації компонентів ракетного пального Департаменту утилізації компонентів ракетного пального та ракет і боєприпасів Міністерства оборони України Олександра Нілова, вивіз окислювача ракетного палива із Львівщини став можливим завдяки підписанню додаткової угоди проекту ОБСЄ-Україна стосовно утилізації запасів меланжу (компонента рідкого ракетного пального). Відповідно до цього міжнародного контракту, планується утилізувати майже 3 тисячі тонн меланжу, що зберігається поблизу Радехова із 60-х років минулого століття. Нагадаємо, що у листопаді минулого року було розпочато практичну фазу реалізації проекту у рамках виконання контракту між Міністерством оборони України, ОБСЄ та російськимом консорціумом у складі з трьох компаній (науково-виробнича фірма ЗАТ «Техноазот», федеральні казенні підприємствами “Завод імени Я.М. Свердлова” та “Бійський олеумний завод”), що стали переможцями відкритого міжнародного тендеру з утилізації запасів меланжу в Україні. Протягом 2009-2010 років із військових складів зберігання на Вінниччині та Івано-Франківщині вже вивезено до Росії для подальшої переробки 2 тисячі 740 тонн ракетного пального. У липні цього року розпочато перший цикл, коли із Радехова було відправлено до Російської Федерації 8 спеціальних залізничних цистерн із 400 тоннами цієї хімічної речовини.

В ході другого циклу реалізації додаткової угоди проекту ОБСЄ-Україна завантажено 215 тонн компоненту ракетного пального до 5 спеціальних залізничних цистерн ЖКЦ-39. Після його транспортування за межі України на російських підприємствах, що стали переможцями відкритого міжнародного тендеру, здійснюватимуть переробку компоненту ракетного пального у продукти суто цивільного призначення.

За процесом завантаження меланжу до спеціальних залізничних цистерн ЖКЦ-39 спостерігали представники Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Російської Федерації, Головного контрольного управління при Президентові України, Міністерства оборони України, Західного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, місцевих органів влади та контролюючих екологічних служб. Основна увага була приділена безпечності виконання робіт із перекачування меланжу до залізничних цистерн, дотриманню протипожежних заходів та екологічних вимог.

Проектний менеджер Секретаріату ОБСЄ з утилізації меланжу Метью Геертсен зазначив, що моніторинг усіх стадій завантаження, відправки, приймання та переробки цієї хімічної речовини з боку експертів Організації з безпеки і співробітництва в Європі, екологічних служб буде остійним. За його словами, окрім постійних країн-донорів - Швеції, Данії, Норвегії, Фінляндії, Чехії, Польщі, Іспанії та Німеччини, що фінансово забезпечували вивезення меланжу із Вінниччини та Івано-Франківщини, до реалізації проекту на Львівщині долучились також США та Угорщина. Проектний менеджер Секретаріату ОБСЄ відзначив також високу професійну підготовку та рівень компетентності військовослужбовців відділу зберігання ракетного палива військової частини, якою командує підполковник Олександр Ятлук.

Завершити процес вивезення компонента рідкого ракетного пального із Радехова планується у першій половині 2011 року.

Довідка:

На сьогодні у 4 відділах Збройних Силах України знаходиться близько 13 тисяч тонн компонентів рідкого ракетного пального. Ці компоненти перебувають на зберіганні вже 15-20 років. Безпечне зберігання меланжу стає для Збройних Сил України дедалі складнішим. Щорічно Міністерство оборони України витрачає на зберігання меланжу близько 9 мільйонів гривень. Cпільний проект Україна-ОБСЄ стосовно утилізації запасів меланжу передбачає утилізацію повністю всіх запасів компонентів ракетного пального на території нашої держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ