Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У рамках VІ Міжнародного ярмарку інвестицій та нерухомості відбувся практичний семінар „Інноваційні аспекти транскордонного співробітництва”

У рамках VІ Міжнародного ярмарку інвестицій та нерухомості у Львові відбувся міжнародний практичний семінар „Інноваційні аспекти транскордонного співробітництва”. Організаторами семінару виступили регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень, Львівська комерційна академія та Інститут регіональних досліджень НАН України. За словами директора регіонального філіалу НІСД Анатолія Мокія, є три основних проблеми інноваційного розвитку України: дефіцит питної води, вивіз та утилізація сміття, працевлаштування спеціалістів за професією та дешевизна робочої сили: „Існують укази Президента та КМУ про стимулювання інноваційного розвитку, але на практиці немає ні відповідних підзаконних актів, ні конкретних кроків уряду та місцевої влади щодо вирішення цих проблем”.
За словами Мокія, вирішення цих проблем, а відтак і розвиток регіону, реальна, а не декларована транскордонна співпраця – речі необхідні для створення інвестиційного клімату.
За словами провідного наукового співробітника Інституту регіональних досліджень НАН України Надії Мікули, „на Львівщині відбувається як і обмін досвідом з Підкарпатським воєводством та створюються кластери: транспортно-логістичний, туристичний, будівельний та інші. (Кластер – це об’єднання тих, хто працює в галузі). Все це створює передумови до створення транскордонних кластерів. Але бракує регіональної стратегії розвитку кластерів, допомоги уряду в створенні самих кластерів. Якщо інновації і впроваджуються, то в промисловість, і чомусь не враховується те, що інновації потребують сфери сервісу, яка розвивається на Львівщині”.
Львівська область, за словами працівника Львівської комерційної академії Ірини Бабець, належить до областей з найнижчим показником інноваційної активності: „Тут бачимо низький рівень транскордонної співпраці, щороку зменшується кількість грантів на розробку іновацій, низький рівень виділення державних коштів на розробку інноваційних технологій. Крім того, відсутня і конкуренція на ринку іновацій. Тому ми ставимо перед собою такі статегічні цілі посилити ефективність використання коштів програми технічної допомоги ЄС, зміцнити зв’язки науково-дослідного потенціалу регіону з виробництвом та владою, сприяти розвитку іновацій.”
Наразі діє проект екобудівництва, в якому зацікавлені поляки. За словами партнера ЦНТЕІ по проекту еко-будівництво Казимира Тушинського, основна мета проекту – обмін технічним досвідом: „У рамках проекту скоро має відбутися поїздка 30 представників ЦНТЕІ та НІС в Польщу на об’єкт впровадження іноваційних технологій, а 8 грудня у Львові має відбутися підсумкова конференція по цьому проекту”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ