Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Рава-Руській почалася гра «котики-мишки»

ВО «Свобода» не причетна до дерибану землі у Рава-Руській. Про це заявили її представники сьогодні, 16 вересня, під час прес-конференції у Львові.

Як заявив заступник голови Жовківської райради, член ВО «Свобода» Богдан Юрдига, за останні три тижні на депутатів від «Свободи» вилито чимало бруду. Отож, нинішня прес-конференція – це спроба поставити всі крапки над «і» в земельному скандалі у Рава-Руській.

Свободівці розповіли, з чого почався земельний скандал. Так, зі слів голови фракції «Свобода» у Рава-Руській міській раді Миколи Зінька, до депутатів звернулися мешканці Рави-Руської, які повідомили, що не можуть отримати документів про виділення земельних ділянок. Натомість їм пропонують укласти договір з приватною фірмою «Земсервіс», керівником якої, стверджує Зінько, є Ярослав Смик, швагро міського голови Рави-Руської Ірини Верещук . Вартість документів робіт з виготовлення земельної документації на «Земсервіс» – 7 тис. грн.

Відтак «Свобода» проконсультувалась з більш як двадцятьма фірмами і з’ясувала, що кошторис робіт з виготовлення земельної документації в середньому становить від 2,2 тис. до 3 тис. грн за пакет документів. «Міський голова не надає людям на руки рішення і пропонує укласти угоду з фірмою свого родича. Вартість таких робіт 7 тис. грн. У Жовкві – 3,5 тис. грн. Проводимо прості арифметичні підрахунки: 394 ділянки, різниця в ціні – понад 4 тис. грн. Сума виходить колосальна – 1,6 млн грн, які пропонували людям заплатити «Земсервісу». Саме з цього моменту і розпочався земельний скандал. Зрозуміло, що озвучена сума – величезна і за неї варто боротися», – додав Богдан Юрдига.

Він каже, що є відповідний запит до МВС щодо законності дій міської ради. «Адже люди мають повне право вибирати, в яку фірму звернутися – за 3 чи 7 тис. грн», – каже Юрдига.

«Свобода» також вимагає, аби серед претендентів на земельні ділянки процент «іногородніх» був не більше як 10%.

«Позиція Свободи була чітка. Закриваємо сесію, на протязі тижня документи розглядаємо, вивчаємо, тоді голосуємо. Тобто якщо є люди, які дійсно проживають в Раві, заслужили на отримання цієї ділянки, мають на неї законне право, то жодних заперечень Свободи не було би. Натомість для тих, хто не має жодного стосунку до Рави, підхід був би інший. Спершу отримують ділянки равчани. На жаль, така пропозиція не зустріла розуміння у міського голови. Очевидно, що крім соціально захищених верств у списку були люди, яких депутати би не підтримали. На нашу думку, це єдина причина, по якій пропонували голосувати одним пакетом (йдеться про 139 ділянок)», – розповів Юрдига.

Ще одна тема – це так звані свободівські ділянки, зареєстровані начебто «на свата, на брата, на усіх родичів», про існування яких ЗМІ повідомила міський голова Рава-Руської Ірина Верещук. «Ми звернулися до міського голови Рави-Руської з проханням підтвердити чи спростувати таку інформацію і надати список ділянок, які отримали кожен депутат від Свободи, назвати прізвища тих людей. Натомість почалася гра «котики-мишки». Ми надаємо запит, щоб пролити світло, а відповідь надають наступну: нема секретаря, який може відповідати на запит. Проте відсутність секретаря не заважала міському голові на повний голос заявляти про «свободівські ділянки», – заявив Юрдига.

Разом з тим Юрдига стверджує, що представники Свободи чи члени їхніх родин якщо й отримали землю, то це відбувалося прозоро і в законному порядку, на що є відповідні документи.

«Війни між Свободою та міським головою Рава-Руської нема. Ми вимагаємо, аби землю у місті виділяли відповідно до закону», – зазначив Юрдига, відповідаючи на питання журналістів.

«Фракція «Свобода» у Рава-Руськй міській раді зібрала підписи для скликання у відповідності до закону про місцеве самоврядування у двотижневий термін чергової сесії, на якій ми, сподіваюся, уже в законному порядку розглянемо земельні питання», – додав Юрдига.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ