Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У рідному селі Олекси Гасина вшанували пам’ять про нього

31 січня в селі Конюхові Стрийського району відбулися заходи до річниці загибелі Олекси Гасина (псевдо Лицар) – полковника УПА, який народився в цьому селі. У заходах взяли участь депутати Львівської обласної ради Андрій Холявка, Юрій Зірченко, Тарас Скиба, повідомила прес-служба Львівської облради.

Депутати поклали квіти до пам’ятника Олексі Гасину в центрі села, священик відслужив панахиду. Далі в місцевій школі відбулася урочиста академія, яку організатори присвятили своєму славному односельчанину. Виступаючи від імені Львівської обласної ради, Андрій Холявка зазначив:

«Попри всі намагання українофобів, їм не вдасться вбитипам’ять українців про національно-визвольний рух. Навпаки – їхні дії викликають спротив, свідченням якого є масові заходи по всій Україні в день народження Степана Бандери, у день пам’яті Героїв Крут та інші».

Після урочистої академії депутати відвідали Музей-садибу Олекси Гасина в хаті його батьків, в якій він народився.

До слова, 8 липня цього року виповнюється 105 років від дня народження Олекси Гасина, і його односельці вже готуються до відзначення цієї річниці.

Довідка:

Олекса Гасин-Лицар (Дор, Чорнота) - полковник УПА. Народився у 1907 році в селі Конюхів Стрийського району на Львівщині. Син селянина, одружений. Курінний провідник пластунів, закінчив гімназію в Стрию у 1928 році. Член УВО, ОУН, студент Львівської політехніки. Закінчив з відзнакою школу підхорунжих польської армії.

Політв’язень польських тюрем (1931, 1933, 1937 рр.) і концтабору Береза Картузька (1934-1935 рр.). Організаційний військовий референт КЕ ЗУЗ (1935-1936 рр.), член військової референтури ПУН за кордоном у ранзі сотника (1938-1939 рр.).

Член Революційного Проводу ОУН (1940-1941), учасник Других Великих Зборів ОУН. Заступник Міністра оборони УДП у Львові у липні 1941 року. Політв’язень німецької тюрми у Дрогобичі в 1942 році, з якої визволений СБ.

Заступник шефа ГВШ УПА (1943-1945), його шеф (1946-1949). Член проводу ОУН з 1947 року. Підвищений до рангу полковника УПА в 1948 році.

Загинув 31 січня 1949 року на розі вул. Коперника і Стефаника у Львові, відстрілюючись від емгебістів, які переслідували його.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ