Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Росії в 2014 році фашисти вбили 19 осіб - азіатів, кавказців і геїв

В Росії цього року в результаті нападів на ґрунті радикальної ксенофобії загинули 19 осіб.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на інформаційно-аналітичний центр "Сова".

За даними співробітників організації, нападу расистів і неонацистів на їх жертв зафіксовані в 24 регіонах.

В центрі підрахували, що в жовтні в результаті расистських і неонацистських мотивованих нападів постраждали не менше як 11 людей, четверо з них загинули.

Згідно з інформацією "Сови", основними жертвами ультраправих в Росії стають уродженці Центральної Азії та Кавказу, представники молодіжних субкультур і сексуальних меншин. 

19 жовтня в Санкт-Петербурзі активісти Націонал-соціалістичної ініціативи (НДІ) провели "Руську зачистку". Націоналісти "приставали до вуличних торговців і викликали поліцію щоразу, коли бачили лоткову торгівлю в недозволених місцях".

Крім того, два акти "неонацистського вандалізму сталися в Читі і Світлогорську Ленінградської області.

За весь рік "Сова" зафіксувала щонайменше 36 актів "ідейно мотивованого вандалізму" в 28 регіонах країни. 

З початку року суди в 11 регіонах РФ винесли не менше як 13 обвинувальних вироків за расистське насильство щодо 31 особи, говориться в доповіді центру.

За "ксенофобний вандалізм" в жовтні 2014 року було засуджено дві людини в Тульській області. Всього з початку року винесли два таких вироку щодо трьох осіб в Тульській області та Ханти-Мансійському автономному окрузі.

За ксенофобну пропаганду в жовтня 2014 року було винесено не менше як 10 вироків проти 10 осіб у десяти регіонах країни.

Всього у 2014 році по справах про расистську пропаганду було винесено 113 вироків проти 115 осіб в 49 регіонах, говориться в доповіді. 

Раніше "Сова" повідомила, що Москва і Петербург, за підсумками 2013 року, стали лідерами серед російських регіонів за кількістю нападів на ґрунті ксенофобії.

За даними "Сови", в 2013 році в результаті подібних нападів в Росії загинули 20 осіб, не менше як 173 були поранені.

Раніше повідомлялося, що в Росії останнім часом почастішали прояви фашизму та ксенофобії. Про це заявив глава департаменту інформполітики МЗС України Євген Перебийніс. За словами представника МЗС, посилення фашистських тенденцій в Росії викликає занепокоєння.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ