Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У с. Гірське Миколаївського району виник конфлікт між владою та місцевою греко-католицькою громадою

15 червня 2006 року у с. Гірське Миколаївського району виник конфлікт, який спричинив порушення духовного життя та громадського спокою місцевої греко-католицької громади, — повідомляє прес-служба Стрийської єпархії УГКЦ.
Як зазначив Канцлер Стрийської єпархії УГКЦ о. Тарас Пошивак, причиною виникнення конфлікту у Гірському є заява окремих жителів села щодо зникнення стародруку, яка була направлена у Миколаївську райдержадміністрацію. У відповідь на цю заяву, голова РДА  Василь Кіндрацький поставив собі за мету провести інвентаризацію церковного майна парафії Покрова Пресвятої Богородиці в с. Гірське.

«Вважаю, що це є поза межами компетенції представника районної влади, — зазначив о. Тарас Пошивак. — На підставі рішення Львівської обласної ради від 27 грудня 1991 року храм у с. Гірське переданий у безоплатне користування місцевої релігійної громади. Оскільки храм є у власності громади, питання зникнення стародруку входить до компетенції парафії та Єпархіального Управління Стрийської єпархії УГКЦ, якому вона підпорядковується». Окрім того, як наголосив Канцлер Стрийської єпархії УГКЦ, учасником інвентаризації був міський голова Миколаєва Богдан Гук.
«Голова міста повинен займатися справами міста, а голова райдержадміністрації справами району і в жодному разі не справами Церкви, — розповів о. Тарас Пошивак. — Не знаю, хто надав голові райдержадміністрації компетенцію займатися розшуком викрадених речей і чому він цим так зацікавився. Для цього є відповідні державні служби. Остаточно інвентаризації в Гірському не була проведена». Позиція сільського голови, за словами Канцлера, «взагалі вражає».
«На засіданні у Миколаєві він говорив про ворогуючі сторони та висловив твердження, що у цьому селі не буде миру, — додав Канцлер. — Важко зрозуміти, як сільський голова, гарант миру і стабільності у селі, говорить про ворожнечу у селі. Його завданням є будувати мир і за це він отримує платню від держави. Він покликаний турбуватися про добробут жителів села і докладати всіх зусиль, щоб у Гірському був спокій».
«До 15 червня цього року я був схильний говорити тільки про певного роду непорозуміння в Гірському. У вирішенні цих непорозумінь безпосередньо за дорученням Преосвященного Владики Юліяна Ґбура брав участь, не один раз був присутній у селі разом з вірними. Натомість тепер насправді потрібно підкреслити, що в громаді виник конфлікт. Це сталося внаслідок втручання у життя релігійної громади районної влади. До цього часу релігійна громада жила своїми проблемами, як і будь-яка інша сільська парафія. 20 червня 2006 року у Миколаєві відбулася зустріч в райдержадміністрації стосовно конфлікту у Гірському і голова Миколаївської РДА запросив Владику Юліяна Ґбура на зустріч. В ній також взяли участь представники релігійної громади с. Гірське та силових структур району.  Районна влада вважає, що потрібно змінити священика. З його зміною вона пов’язує стабілізацію релігійного життя у Гірському, — розповів о. Тарас Пошивак. — Владика Юліян Гбур дотримався думки, що зміна священика не призведе до відновлення спокою у селі. За останні п’ять років в Гірському помінялося вісім священиків».
На засіданні в Миколаєві був також присутній заступник начальника відділу внутрішньої політики ЛОДА Роман Кураш, який чітко наголосив на виконанні закону як представниками районної влади, так і жителями села Гірське.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ