Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Самборі на два роки умовно засудили секретаря дільничної виборчої комісії

Йдеться про місцеву жительку, пенсіонерку, уродженку с. Перківці Кельминецького району Чернівецької області, яка відповідно до постанови Самбірської міської територіальної виборчої комісії була призначена секретарем дільничної виборчої комісії №461775 з місцевих виборів 25.10.2020 року.

Вироком Самбірського міськрайонного суду від 20.01.2021 року дану громадянку було визнано винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб) та ч. 1 ст. 158-3 КК України (підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці про результати виборів до остаточного заповнення протоколу).

У судовому рішенні зазначено, що 25.10.2020 року, в період з 08:00 год. по 15:40 год., секретар дільничної виборчої комісії, діючи групою осіб разом з іншими членами виборчої комісії, без попередньої змови між собою, «підписалась в дванадцятьох примірниках протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №461775 з виборів Самбірського міського голови, а саме у графі «секретар дільничної виборчої комісії» до підсумкового засідання дільничної виборчої комісії та остаточного його заповнення». Таким чином було порушено, зокрема, вимогу ч.1 ст.250 Виборчого кодексу України «Порядок підрахунку голосів на виборчій дільниці».

У результаті відкриття кримінального провадження секретарю ДВК було висунуто обвинувачення у підписанні протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці про результати виборів до остаточного заповнення протоколу, а також - у підписанні такого протоколу не на засіданні виборчої комісії, що було вчинено групою осіб без попередньої змови між собою (тобто секретаря ДВК звинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 158-3 КК України).

Водночас, як вбачається з вироку суду, підозрювана на стадії досудового розслідування повністю визнала свою винуватість у вчиненні злочину, щиро розкаялась, між нею та прокурором Самбірської місцевої прокуратури було укладено угоду про визнання винуватості.

Суд ухвалив дану угоду затвердити, визнав секретаря ДВК винуватою у вчиненні вищеназваного злочину та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 роки (з іспитовим строком один рік). Також обвинувачену було позбавлено права займатися діяльністю, пов`язаною з роботою виборчих комісій, комісій референдуму, утворених у порядку, передбаченому виборчим законодавством України, на строк 5 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ