Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Самборі відремонтують будинок «Просвіти», в якому виступав Іван Франко

У Самборі відремонтують будинок «Просвіти», в якому виступав Іван Франко Будинок Самбірського товариства «Просвіта», зведений ще в 1904 році, відремонтують спільними зусиллями місцевої громади та Львівської обласної ради. Повідомила прес-служба депутата Львівської облради Ярослава Дубневича.

Через те, що дах будинку протікає, будівля  по вулиці вул. Стебельського, 8 в місті Самборі перебуває в аварійному стані. Під загрозою руйнування перебуває унікальна пам’ятка архітектури  та історії. Саме в цьому будинку в 1913 році Іван Франко читав свою поему „Мойсей”, а Андрій Чайковський разом із засновником «Просвіти» Самбірщини Данилом Стахурою обговорювали встановлення в Самборі української влади в 1918 році.

Після відновлення Незалежності,  будівлю повернули у власність самбірській «Просвіті».

«Це є єдине місце, де ми можемо фактично працювати. Це наше маленьке гніздечко Просвіти. І в зв’язку з тим, що ми не маємо свого залу, ми тут тільки вирішуємо, як ми будемо робити. А всі свої заходи проводимо фактично в залах міста», - розповіла керівник самбірської "Просвіти" Олександра Сумарук.
Для ремонту будівлі уже є усі необхідні документи. Проект реставрації виготовлено інститутом «Укразахідпроектреставрація» при фінансовій підтримці Самбірської районної ради, Самбірської РДА та Львівської ОДА . Тепер необхідно приступати безпосередньо до ремонтних робіт, проте,  ані в  міському, ані в районному бюджетах немає необхідних для цього коштів.

Єдина  можливість не допустити руйнування історичного будинку  - фінансування реконструкції будинку з обласного бюджету. Самбірські просвітяни звернулись по допомогу до депутата обласної ради Ярослава Дубневича. На думку депутата, врятувати будинок можливо для цього необхідна лише злагоджена робота депутатів усіх рівнів.

 «Якщо ми в наступному році доробимо технічну документацію і закладемо перші кошти в місцевих бюджетах, мінімальні кошти закладуться на рівні міста і району, ми постараємось спільно з депутатами Львівської обласної ради також закласти кошти. Заклавши гроші у місцевих бюджетах, можна буде домовлятись з урядом - щоби отримати решту грошей на реставрацію з державного бюджету»,  - відзначив Ярослав Дубневич.

Депутат  Львівської облради повідомив, що уже на  наступному засіданні бюджетної комісії обласної ради він внесе пропозицію щодо фінансування реконструкції просвітянського будинку  в Самборі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ