Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У селі Гійче Жовківського району вшанували пам’ять вояків, які загинули під час Першої світової війни

Учора, 27 серпня, в с. Гійче Жовківського району відзначили 10-ту річницю відкриття військового меморіалу, де поховані австрійські й російські солдати, які загинули під час Першої світової війни.  На святкуванні були присутні почесний консул Республіки Австрія в Західній Україні Ярослав Наконечний, аташе Генерального консульства Російської Федерації у м. Львові Максим Альошин та консульський кореспондент по Західному регіону України посольства Італійської Республіки у м. Києві Жан-Лука Сарделлі. З керівників області участь у заході взяв заступник голови Львівської ОДА Іван Стефанишин, а від місцевої влади присутнім був заступник голови Жовківської РДА  Антон Харук.

9 вересня 1914 року під селом Гійче відбувся бій між Австро-Угорським військами та солдатами Російської імперії, який перейшов у рукопашне зіткнення. Австрійські війська представляв відомий на той час другий полк Тірольських стрільців під командуванням полковника Олександра Броша. В результаті бою з російської сторони загинуло близько 300 бійців. Австрійці ж зазнали більших  втрат –  близько восьми сотень вояків. В 1917-18 рр. за допомогою італійських спеціалістів на місці бою був збудований Меморіал слави. Проте в часи польського панування в Галичині цей Меморіал занепав. Починаючи з 1994 року завдяки Австрійській меморіальній організації «Чорний хрест» пам’ятка була відновлена, а її офіційне відкриття відбулось у червні 1996 року.
На нинішній день, як повідомив „Гал-info” заступник голови Жовківської РДА  Антон Харук, шефство над меморіалом взяли на себе учні Гійченської середньої школи, які стежать за чистотою і порядком на пам’ятці. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ