Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У селі Павлокома (Республіка Польща) за участю президентів України та Польщі відкрито меморіал українцям, які загинули 1945 року

13 травня у селі Павлокома (Республіка Польща) за участю президентів України Віктора Ющенка та Республіки Польща Леха Качинського відбулося відкриття меморіалу 366 українцям, які загинули у цьому селі 3 березня 1945 року. Пам’ятник встановлено на цвинтарі, на місці поховання загиблих мешканців села, Службу Божу відслужив глава УГКЦ Любомир кардинал Гузар спільно із митрополитом Перемишльсько-Варшавським УГКЦ Іваном Мартиняком, архієпископом Львівським РКЦ Мар’яном Яворським, ієрархами та священиками греко-католицької, римо-католицької та православних церков у Польщі.

 Віктор Ющенко та Лех Качинський поклали вінки до пам’ятника загиблим українцям, було виконано державні гімни України та Польщі. Після того, як завершилася церемонія біля пам’ятника загиблим українцям, президенти України та Польщі вшанували пам’ять полякам села Павлокома, які також загинули у 1945 році. Пам’ятник їм встановлено біля римо-католицького костелу, який знаходиться поруч. В освяченні пам’ятника також взяли участь пластуни станиці «Львів», які утворили живий коридор, вздовж якого два президенти йшли до пам’ятника загиблим українцям, а також польські скаути. За церемонією освячення пам’ятника спостерігало близько 3000 людей - як громадян України, так і Польщі. Перед від’їздом із Павлокоми Віктор Ющенко також підійшов до групи українських студентів, які просили його про автограф.
 Село Павлокома розташоване на відстані 40 кілометрів на захід від Перемишля поблизу містечка Динів. Перша письмова згадка  про Павловому датована 1441 роком. Архівні документи свідчать, що у 1595 році у Павлокомі була парафія східного обряду. Напередодні Другої світової війни Павлокома налічувала 1370 мешканців, з них 1190 українці, 170 поляки (з них 100 – колоністи) і 10 євреїв. У 1939-1941 році, коли Павлокома належала до Дрогобицької області, енкаведисти арештували 16 мешканців села, пізніше німецькі окупанти арештували 9 українців, а 193 вивезли на примусові роботи до Німеччини. Трагічним для Павлокоми стало 3 березня 1945 року, коли польський відділ під командою колишнього поручника АК Юзефа Бісса «Вацлава» вчинив напад на село, було знищено 366 мешканців села. У березні відбулись напади й на інші українські села, де загинула значна частина місцевих мешканців.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ