Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У серпні у Стаївці/Корчмині відбудуться Транскордонні польсько-українські дні добросусідства

26 серпня по обидві сторони кордону (с. Стаївка, Сокальський район Львівської області та с. Корчмин, Томашівський повіт, Люблінське воєводство) проводитимуться Транскордонні польсько-українські дні добросусідства – повідомляє прес-секретаріат Глави  УГКЦ.
Захід організовують Фундація духовної культури пограниччя (м. Люблін), МГО «Академія Української Молоді» (м. Львів) при співпраці Люблінського воєводства, Львівської облдержадміністрації, Сокальської райдержадміністрації та районної ради, Українського католицького університету, Сокальської єпархії УГКЦ, Перемишльсько-Варшавської Митрополії УГКЦ, Генерального консульства України в Любліні та Генерального Консульства Республіки Польща у Львові.
“Вибір місця (село поділене кордоном) сприяє у природний спосіб втіленню в життя ідеї добросусідства та пропагуванню відкритого та приязного кордону між Європейським Союзом і Україною. Організатори сподіваються, що наступні покоління українців і поляків будуватимуть на східно-західному кордоні ЄС мости, а не залізні дроти чи мури. Дні добросусідства в Стаївці/Корчмині символізують братерство та співпрацю , які є важливими у зв'язку з розвитком польсько-українського порозуміння та в рамках євроінтеграції України”, – зазначив о. мітрат Стефан Батрух, парох греко-католицької парафії в Любліні, координатор акції.
Ще у ХVII стoлiттi в селi Кoрчмин вiдбувaлися релiгiйнi святкувaння 28 серпня на свято Успiння Пресвятoї Бoгoрoдицi. В прoгрaмi святкувaнъ булo пoчитaння чудoтвoрнoї iкoни Пресвятoї Бoгoрoдицi, якa знaхoдилaся у Церквi тa спiлънa мoлитвa бiля чудoдiйнoгo джерелa - мiсця об'явлення Бoгoрoдицi. Пiсля ІІ свiтoвoї вiйни oбидвa мiсця рoздiлив укрaїнсъкo-пoльський кoрдoн. Церквa oпинилaся нa пoльськoму бoцi кoрдoну на вiдстaнi 500 метрiв, a каплиця з чудoдiйним джерелoм на укрaїнсъкoму бoцi на вiдстaнi 20 метрiв. Пiсля 1945 р. святкувaння прoдoвжувaлися підпільно. У 2004 р вперше з'явилася можливість проведення спiльних заходів на празник Успiння Пресвятoї Бoгoрoдицi за участю поляків та українців. Цьoгo рoку вже втретє в урoчистoстях у Кoрчминi/Стаївці вiзьмуть учaсть Владики з Пoльщi та Укрaїни та представники Держадміністрацій.
Транскордонні урочистості в Корчмині/Стаївці 26 серпня стануть кульмінацією низки заходів, присвячених тематиці польсько-українського пограниччя: студенти історії мистецтва та наукові працівники Люблінського католицького університету проводитимуть інвентаризацію давнього цвинтаря в Корчмині (з 26 червня до 15 липня); молодь з Польщі та України під керівництвом реставраторів з групи каменярів «Магурич» цього літа також продовжить здійснення реставраторських робіт на цвинтарі в Корчмині; з 19 до 30 серпня на Львівщині буде проводитися міжнародна молодіжна зустріч «Одна Європа – різне бачення», в рамках програми „Молодь” Європейського Союзу, у якій братимуть участь 28 молодих людей з Грузії, Польщі, Австрії та України. У програмі зустрічі: творення короткометражного відеофільму/ролика про те, як молодь з різних країн бачить Європу та її майбутнє; національні вечори, екскурсії, міжкультурне навчання; участь в ІІІ Транскордонних урочистостях та Днях Добросусідства на польсько-українському кордоні (с. Корчмин); з 20 по 27 серпня по обидві сторони кордону буде проводитися студентський дослідницький табір, учасниками якого будуть студенти культурознавства, польської та української філології Університету Марії Кюрі-Складовської та студенти Європейського Колегіуму Польських та Українських Університетів.; 25 серпня в Томашові Люблінському вже традиційно буде проводитися міжнародний науковий семінар «Проблема «малої» ідентичності на пограниччю» за участю молодих науковців з Любліна, Кракова, Варшави, Львова та Києва; 26 - 27 серпня відбудеться семінар польських та українських журналістів «Понад кордонами». До участі в семінарі запрошуються журналісти з Києва, Львова, Луцька, Варшави, Кракова, Любліна та Гданська. Організатором семінару є Польський інститут в Києві (директор Єжи Онух) та Фундація Духовної культури пограниччя; підготовка транскордонного туристичного шляху на основі виданого путівника „Забуте пограниччя”, Угнівський Деканат (шлях пам'яток культури пограниччя по обидві сторони кордону).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ