Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У січні 2008 року ціни на пальне в середньому зростуть на 3-5 відсотки – експерт

В січні 2008 року ціни на пальне в середньому зростуть на 3-5 відсотки. Про це в коментарі «Гал-info» заявив експерт Центру енергетичних досліджень «Психея» Геннадій Рябцев.
За словами експерта, ріст цін буде зумовлений тим, що на ринок пального докотиться хвиля подорожчання закупівельних цін, яка виникла наприкінці минулого року.
Найбільше подорожчає дизельне паливо – за попередніми прогнозами «Психеї» його ріст становитиме 5 відсотки, високооктанові марки пального А-98 та А-95 зростуть в ціні на 4 відсотки, решта – на 3-4 відсотки. Скраплений газ також зростатиме в ціні пропорційно, разом з підвищенням цін на інші види палива, але його ріст, як вважає експерт не зумовлений подорожчанням видобутку або іншими факторами, а зумовлений ефектом «дотягування» цін.
«Підвищення може бути і більшим, якщо Кременчуцький НПЗ не збільшить виробництво нафтопродуктів. Інших факторів підвищення цін на пальне наразі немає», – каже експерт.
Щодо політики уряду в царині ПЕК, то, на думку експерта, урядові наразі не варто реалізовувати оголошені плани по обмеженню торговельної надбавки підприємствам, що торгують паливом та введенню ліцензування продажу нафтопродуктів. «Наразі оголошені плани є лише проектом рішення, і говорити про результат їх застосування, можна буде лише після того як вони набудуть чинності. Але, на мою думку, урядові наразі не має підстав для втручання, хоча в подальшому АМКУ варто моніторити ситуацію щодо порушення продавцями палива антимонопольного законодавства, а також в подальшому уряд має ввести обмеження торгівельної надбавки. Найризикованішим місяцем, щодо стрибка цін на пальне буде березень, оскільки тоді збільшиться споживання нафтопродуктів, через весняно-польові роботи», – каже експерт.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ