Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У січні мешканці 3 будинків створили ОСББ

У січні мешканці 3 львівських будинків створили ОСББ: на вул. Стрийська 87а, Стрийській 91 та на вул. Озерній, 2. Загалом у Львові діє 283 об’єднання мешканців багатоквартирних будинків, -- повідомляє прес-служба Львівської міської ради.
Аби визначити пріоритетні напрямки розвитку діяльності ОСББ, сектор підтримки ОСББ у міській раді провів соціологічне опитування. У результаті моніторингу виявилось, що майже у половини об’єднань розмір квартплати за 1 кв. м житлової площі становить більше 1 гривні, а у 17% все ще залишається занижений тариф – від 30 до 80 копійок.
Ремонтні роботи у будинку завжди потребують великих затрат і більшість простих громадян не мають змоги одразу погасити такі витрати. Тож оптимальним варіантом розглядається відрахування на капітальний ремонт. Проте з опитаних ОСББ, тільки у половини передбачені відрахування на ремонт будинку. Це переважно багатоповерхові будинки із кількістю квартир не менше 20-ти.
«Очевидно мешканці малоквартирних будинків ОСББ періодично роблять одноразові внески та виконують ремонтні роботи за власний кошт, не включаючи таких витрат у щомісячну квартирну плату. Це зумовлено тим, що у будинку, який налічує менше 20 квартир довелось би досить довго накопичувати кошти на ремонт невеличкими сумами за рахунок щомісячних експлуатаційних внесків», – каже завідувач сектору з питань ОСББ Галина Когут.
Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також приналежні до них будівлі, прибудинкові території надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками відповідно до ст. 42 Земельного кодексу України. У разі приватизації громадянами багатоквартирного будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об’єднанню власників. Незважаючи на це, у зв’язку із тривалим та матеріально затратним процесом оформлення права власності на земельну ділянку, лише 12% респондентів мають такий акт, майже 36% лише планують його оформити.
Будучи повноправними власниками прибудинкової території, мешканці будинку можуть на свій розсуд за кошти ОСББ розмістити: паркову зону; ігрові майданчики для дітей; майданчики відпочинку для дорослих; спортивні майданчики; стоянку або гаражі для автомобілів мешканців будинку; комерційну автостоянку або гаражі; території для вигулу собак; квіткові клумби, дерева та чагарники; будинок, який буде здаватися в оренду (наприклад, магазин).
Дохід від використання прибудинкової території ОСББ може витрачати на експлуатацію будинку, поліпшення зовнішнього вигляду, благоустрій території, що сприятиме зменшенню витрат власників на утримання будинку.
«Зважаючи на фінансово нестабільну ситуацію в Україні, тенденцію до зменшення виділення коштів на проведення капітальних ремонтів у комунальних будинках, оптимальний шлях для мешканців – самоорганізовуватись та брати управління своїм будинком у свої руки. Це дозволить не очікувати проведення ремонтів попереднім власником, а здійснювати капітальні ремонти самостійно, передбачуючи їх у відрахуваннях.
У тому випадку, коли контроль за якістю робіт у будинку та відповідальність за своєчасне фінансування цих робіт перейде від органів влади до мешканців будинку, можна сподіватися на зміну ситуації», – каже завідувач сектору з питань ОСББ Галина Когут.
У міській раді діє «гаряча лінія» з питань ОСББ 297-59-95.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ