Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Сколівському центрі зайнятості "тихенько" вкрали понад 500 тис. грн

Суди Львівської області визнали винними 23 мешканця Сколівщини у шахрайстві та підробці документів для незаконного отримання соціальної допомоги. Лише за вже винесеними вироками сума шкоди державному бюджету складає 570 тис. грн. Шахрайська схема стала можлива завдяки змові з працівниками Сколівського районного центру зайнятості. Про це повідомили "наші гроші. Львів".

Як стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень, вся шахрайська схема була направлена на те, щоб безпідставно отримати державну соціальну допомогу для малозабезпечених сімей, домогтися її повторної виплати або уникнути зменшення її розміру. Більшість з засуджених насправді працювала, але без оформлення трудових відносин.

Для того, щоб формально виконати критерії призначення допомоги, працівники Сколівського районного центру зайнятості складали підроблені довідки про доходи членів сімей. Крім того, маючи доступ до копій свідоцтв про реєстрацію фізичних осіб підприємців, працівники Центру вносили фальшиві записи про зайнятість до трудових книжок «прохачів» чи членів їх родин. Приватні підприємці, звісно, не знали про своїх найманих працівників.

Шахрайська схема працювала протягом двох років – з 2013 до 2015-ий. Найбільша сума шкоди держбюджету, що була заподіяна окремою особою, склала понад 64 тис. грн.

Слідчим досі не вдалось встановити всіх дійових осіб схеми з числа працівників Центру зайнятості. Розслідування вони розпочали у січні 2016 року. Єдина особа, яка фігурує в справі, мешканка села Тухля Сколівського району Марія Цуцей, що працювала тоді на посаді провідного фахівця з питань зайнятості відділу взаємодії з роботодавцями у Сколівському РЦЗ.

Під час допиту в якості свідка, у лютому 2016-го, Марія Цуцей сама визнала, що за винагороду — в середньому за 1800 грн — власноруч виписала, підписала та видала 51 особі фіктивні довідки про доходи від імені фізичних осіб-підприємців та внесла неправдиві відомості до трудових книжок.

Справу проти Марії Цуцей на даний час розглядає Стрийський міськрайонний суд. Її обвинувачують у пособництві вчиненню злочинів іншими особами, шахрайстві за попередньою змовою групою осіб, підробленні та збуті завідомо підроблених документів.

lviv.nashigroshi.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ